Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Privredni subjekti koji se nalaze u zonama izvođenja građevinskih radova u Beogradu, a koji traju duže od mesec dana, ubuduće će, za vreme tih radova, biti oslobođeni plaćanja dela komunalnih usluga


Privredni subjekti koji se nalaze u zonama izvođenja građevinskih radova u Beogradu, a koji traju duže od mesec dana, ubuduće će, za vreme tih radova, biti oslobođeni plaćanja dela komunalnih usluga, najavio je predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević.

To je, kako je rekao, Predlog odluke koja će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta 23. oktobra 2015. godine.

Predlažemo javnim preduzećima i sekretarijatima da privredne subjekte koji posluju u tim zonama, a koji imaju otežano poslovanje i smanjen obim prometa, oslobode dela plaćanja zakupa ili nekih drugih olakšica na gradske administrativne takse, precizirao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, to je objektivan problem, na koji su ukazivali zakupci poslovnog prostora.

"Razumemo kako izgleda poslovanje iz njihovog ugla i spremni smo da sistemski uredimo tu oblast", rekao je Nikodijević.

Pred odbornicima će se naći i Odluka o raspodeli sredstava združene pomoći EU za sanaciju objekata javne namene.

Kako je rekao Nikodijević, predviđeno je da se tim sredstvima saniraju putevi oštećeni u poplavama ili klizištima koja su nastala kao posledica poplava, utvrde obale ili obnove objekti javne namene poput domova zdravlja.

Ukupna potraživanja sredstava neophodnih za ove namene iznose 487 miliona dinara, dodao je on. "To je novac koji ćemo upotrebiti na najbolji mogući način, deo će služiti da saniramo posledice poplava, a deo da unapredimo sistem da nam se takve stvari više ne ponove, ili bar da posledice budu manje", naveo je Nikodijević.

Takođe, pred odbornicima će se naći izmena Odluke o prodaji PKB-a, koja predviđa da se promenljiva imovina - osnovno stado, zalihe, usevi i osnovna sredstva u pripremi, ne mogu prodavati ispod 100 odsto od tržišne vrednosti imovine utvrđene programom za prodaju.

"Radi se o primedbi Agencije za privatizaciju i mi sada to usklađujemo. Početna cena za prodaju dela imovine koja se odnosi na nepokrenosti, opremu i udela u zavisnim društvima iznosi 51 odsto od procenjene vrednosti te imovine", rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati i rebalanse poslovanja javnih preduzeća, kao i odluke o podizanju biste kralju Aleksandru I Karađorđeviću, spomenika Borislavu Pekiću i Diani Budisavljević, a biće imenovani i odbori koji će se starati o podizanju tih umetničkih dela.

Pred odbornicima će se naći i predlog Akcionog plana adaptacije na klimatske promene, koji će, kako je rekao Nikodijević, služiti budućim generacijama koje će se prema njemu upravljati, kako bi se što lakše prevazišle posledice klimatskih promena.

Takođe, na sednici će dužnosti biti razrešen direktor Infostana, koji je ponudio ostavku, a biće izabran nedostajući član Gradskog veća, čime će taj organ biti kompletiran.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.10.2015.
Naslov: Redakcija