Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Uskraćivanjem informacija preduzeća potencijalno kriju korupciju


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, ocenio je da se višegodišnji, praktično potpuni izostanak odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - dalje: Zakon), na šta je više puta upozoravao, negativno odražavao i na sve napore na uspostavljanju odgovorne uprave i u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotreba.

U saopštenju se navodi da državna i javna preduzeća na republičkom nivou u čak 175 slučajeva informacije nisu učinila dostupnim ni posle naloga Poverenika, iako su po Zakonu rešenja Poverenika obavezujuća.

"U odnosu na ogroman broj predmeta kod Poverenika, ovaj broj izgleda zanemarljiv, ali nije tako, jer se ne može isključiti mogućnost da bi se iza njih mogle "kriti" i stvari koje su u antikorupcijskom kontekstu veoma interesantne", navodi se u saopštenju.

Posebno je zabrinjavajuće, kako se navodi, da velika preduzeća poput "Telekoma", "Srbijagasa", "Železnica Srbije", "PTT Srbija" i sl. imaju veliki broj neizvršenih rešenja.

Poverenik je na zahteve subjekata po čijim žalbama je doneo rešenja i naložio davanje informacija, u skladu sa Zakonom, izricao kazne, penale zbog neizvršenja rešenja, ali to daje ograničene efekte.

"A doslovno je cinično što se javnim novcem plaćaju kazne zbog kršenja Zakona i neizvršavanja obaveza prema javnosti i istrajava u tome, ali je na neki način i "logično", ako se računa na to da se ništa lično ne rizikuje", dodaje se u saopštenju.

Poverenik je ponovio i da drugi mehanizmi koji bi trebali da obezbede sprovođenje Zakona, a koji nisu u rukama Poverenika, nažalost ne funkcionišu.

Prema Zakonu Vlada Republike Srbije je dužna da u slučaju potrebe prinudnim putem obezbedi izvršenje rešenja, ali ona to, od početka primene Zakona, ne čini.

Dalje se navodi da ne funkcioniše ni mehanizam odgovornosti za kršenje Zakona, kao i da nadležna ministarstva godinama nisu pokretala prekršajne postupke zbog kršenja Zakona protiv odgovornih lica.

Poverenik navodi da je dobro što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo radikalnu promenu ove prakse. "Još je bolje što je to i faktički potvrđeno ovih dana, podnošenjem veće grupe zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, ali se moramo potruditi da to ne bude samo trenutna reakcija, već da se obezbedi njen kontinuitet."

Dosledna primena odredbi Zakona sigurno je jedan od najboljih načina da se da bitan doprinos antikorupcijskim naporima i uspostavljanju odgovornijeg, racionalnijeg i efikasnijeg sistema, zaključuje se u saopštenju Poverenika.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 22.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija