Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRA SE JEDINSTVENA SLUŽBA ZA DOSTAVU SUDSKE POŠTE


Izmenom načina dostave sudske pošte rešiće se problem broja zastarelih prekršajnih predmeta, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković i najavio formiranje jednistvene dostavljačke službe za početak 2016. godine.

Selaković je napomenuo da u pravosudnim organima u Beogradu radi ukupno 140 dostavljača, koji su raštrkani po više sudova, a da bi se formiranjem dostavljačke službe na jednom mestu i poboljšanjem organizacije rada, povećala i efikasnost dostavljanja.

"U jedinstvenoj službi bi radilo tih 140 dostavljača koje bi snabdeli vozilima i čitavom opremom za rad. Teritoriju Beograda bismo podelili na nekoliko reona i na taj način bismo postigli mnogo, uz minimalne intervencije u pravilnicima o dostavi", rekao je Selaković na Savetovanju prekršajnih sudova u Kladovu.

Osim sa problemom dostave pismena građanima, sudovi se suočavaju i sa problemom dostave advokatima, napomenuo je ministar.

On je naglasio da će uz malu intervenciju biti stvoreni uslovi da se taj problem reši i više se neće pričati o desetinama hiljada zastarelih predmeta, već da će ta cifra biti značajno manja.

Selaković je ukazao da je upravo to primer racionalizacije koje se svi plaše, a koja ne podrazumeva samo smanjenje broja zaposlenih.

"Racionalizacija je proces u kome treba da formirate racionalan sistem koji mnogo bolje funkcioniše", naglasio je ministar.

Predlagači izmena i dopuna Zakona o prekršajima("Sl. glasnik RS", br. 65/2013), koje su predstavljene na savetovanju, zalažu se takođe i za produženje roka zastarelosti sa godinu na dve godine za pokretanje prekršajnog postupka i sa dve na četiri godine za pravosnažno okončanje celog prekršjanog postupka.

Smatraju da će okrivljenima koji se kriju od dostavljača i policije to otežati poziciju, jer nije isto kriti se godinu ili godinu i po dana ili tri do tri i po godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.10.2015.
Naslov: Redakcija