Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE ODRŽANE 22.10.2014. GODINE: Prihvaćen Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2014. godinu u periodu januar-septembar


Pokrajinska vlada je na sednici, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, prihvatila Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2014. godinu, u periodu januar-septembar.

Izveštaj je pripremio Pokrajinski sekretarijat za finansije, koji je, u skladu sa zakonom, dužan da redovno prati izvršenje budžeta i po isteku šestomesečnog i devetomesečnog perioda o tome informiše Pokrajinsku vladu.

U ovom periodu, budžet AP Vojvodine ostvaren je sa 74,26 odsto od planiranog. Devetomesečni izveštaj predstavlja konsolidaciju izveštaja 23 direktna budžetska korisnika, 21 indirektnog budžetskog korisnika i pet budžetskih fondova.

Pokrajinska vlada je usvojila Informaciju o očekivanoj proizvodnji šećerne repe sa osvrtom na problematiku otkupa u 2014. godini u AP Vojvodini. Očekuje se proizvodnja oko 3.369.520 tona, što je u odnosu na prošlu godinu više za oko 16 odsto.

Proizvodnju šećerne repe ove godine pratilo je niz problema. Zbog kišovitog vremena, poljoprivredni proizvođači su morali da ulažu dodatna sredstva da bi zaštitili usev od bolesti. Drugi problem je nastao prilikom vađenja korena, jer je zbog prevlaženog zemljišta mehanizacija teško ulazila u njivu, a još teže izvlačila koren sa njive. Treći problem se pojavio prilikom otkupa korena, jer su fabrike šećera tražile od poljoprivrednika da prihvate aneks ugovor, u kome se cena smanjuje za 10 do 15 odsto u odnosu na prvobitno ugovorenu. Na zasejanim površinama od 61.264 hektara u Vojvodini, sa prosečanim prinosom od 55 tona po hektaru, naknadnom izmenom ugovornih uslova poljoprivredni proizvođači će biti oštećeni za oko osam miliona evra. Četvrti problem koji prati i ovogodišnju proizvodnju korena šećerne repe je nepostojanje nezavisne kontrole utvrđivanja kvaliteta predatog korena šećerne repe, koji se odnosi na sadržaj šećera, odnosno digestiju i stepen nečistoće repe.

S druge strane, problematika oko otkupa korena šećerne repe je vrlo kompleksna. Zbog niske cene šećera na domaćem i stranom tržištu, šećerane su prisiljene da šećer prodaju daleko ispod proizvodne cene i posluju ispod granice rentabilnosti.

Nakon usvajanja informacije, Pokrajinska vlada je odlučila da sufinansira polovinu troškova analize digestije šećerne repe svim poljoprivrednim proizvođačima koji su za to zainteresovani. Kontrola sadržaja šećera bi se obavila u nezavisnoj akreditovanoj laboratoriji. Takođe, predložila je Vladi Republike Srbije da se uvede intenzivnija inspekcijska kontrola rada laboratorija koje proveravaju kvalitet i kvantitet korena šećerne repe prilikom otkupa, da se obezbedi kontrola kvaliteta i kvantiteta korena šećerne repe prilikom otkupa od strane licencirane nezavisne institucije, kao i jednaki tržišni uslovi za sve učesnike odnosno proizvođače šećerne repe, zadruge i otkupljivače - prerađivače šećerne repe.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 22.10.2014.