Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 1. NOVEMBRA 2014. GODINE – ZA ISPLATE U DECEMBRU PROPISANE MANJE PLATE I PENZIJE, A PREDLOGOM REBALANSA BUDŽETA PREDVIĐENO DA BUDŽETSKI DEFICIT IZNOSI 225 MILIJARDI DINARA


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, a uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

"Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo", rekao je Ministar finansija.

 

  • BUDžETSKI DEFICIT, UMESTO 182, IZNOSI 225 MILIJARDI

Vujović je rekao da je predlogom rebalansa budžeta Srbije predviđeno da budžetski deficit iznosi 225 milijardi dinara,  milijarde dinara, .

On je dodao da su predlogom rebalansa koji je vlada danas usvojila, budžetskih rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

Vujović je kazao da će u Skupštini Srbije rasprava o predlogu rebalansa početi u petak, 24. oktobra.

Više para u budžetu od profita javnih preduzeća

Vujović je naveo da će na ime uplate profita javnih preduzeća u budžet Srbije ući 7,6 milijardi dinara, što je oko 153 odsto više nego što je planirano.

On je dodao da je ta cifra "dosta skromna" ali da očekuje da već naredne godine bude mnogo viša kada se reorganizuju javna preduzeća i kada se kadrovi budu efikasnije koristili.

Kada bi se te dve stravi ispoštovale, recimo, u slučaju EPS, naveo je, budžet bi mogao da računa na ogromna sredstva

 

  • DEFICIT BUDžETA PORASTAO, RASTU I PRIHODI OD PDV I AKCIZA

Ministar je naveo da je deficit budžeta u odnosu na planiran porastao zbog pada nominalnog BDP koji je nastao zbog poplava i usled njih manje proizvodnje uglja i električne energije, ali i zbog promene očekivanih prihoda i rashoda, odnosno manje prihoda nego što je planirano.

Vujović je rekao da se očekuje da će 897 milijardi prihoda, odnosno oko 33 milijardi manje nego što je bilo u planirano u Zakonu u budžetu.

On je rekao da se ipak u poslednje vreme ubira više prihoda od PDV i akciza i da smatra da će se taj trend nastaviti.

"Uradićemo sve da se poboljšanje na strani prihoda nastave i održe, jer je to mnogo lakši način nego smanjivanje troškova", rekao je on i dodao da će se nastaviti akcije poreskih službi i drugih organa, koji aktivno rade na smanjivanju šverca i tu naveo primer zaplene tri tone rezanog duvana i velikih količina cigareta.

 

 

On je naglasio da one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.

"Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak", rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Penzije od oko 100.000 dinara i veće, biće smanjene više.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto.

Ministar je precizirao da su od 2009 - 2012. godine penzije vanredno povećane za 169 milijardi dinara, bez realnog osnova, dok je deficit između troškova za penzije i doprinosa koji se daju u PIO fondu stalno rastao i on se isporučivan budžetu na finansiranje.

  • On je dodao i da je održiv put onaj gde Srbija nema deficit veći od dva do dva i po posto i gde učešće u BDP stagnira ili pada.

"Povećanje sa 35 na 75 odsto BDP je neodrživo i dešava se i kroz budžet i kroz javna preduzeća"

Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

"Srbija želi da u najskorije vreme potpiše sporazum sa MMF", rekao je Vujović i dodao da je namera Vlade Srbije da se u naredne tri godine "smireno i odlučno" sprovedu reforme, sa udarnim paketom mera u narednoj godini.

Namera nam je, kazao je ministar, da se u odnosima sa MMF ide sa skromnim projekcijama rasta društvenog proizvoda. Očekuje se, kaže, i oživljavanje proizvodnje, odnosno da strana ponude bude mnogo povoljnija

To će, prema njegovim rečima, biti moguće samo ako proizvodnja u elektroprivredi bude vraćena na nivo iz juna, ako Železara u Smederevu bude privatizovana i vrati se na dva miliona tona proizvodnje, ako se i kada se reši petrohemijski kompleks i kada se dostigne očekivani izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Realno je očekivati da će podsticaj na strani ponude u narednoj godini biti značajan i realno je očekivati da možemo da imamo realan rast društvenog proizvoda", rekao je Vujović na konferenciji za novinare nakon što je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta.

Sve to, dodao je ministar, možemo imati ako Srbija uđe na takvu teritoriju razvoja, ako rešimo fiskalnu konsolidaciju, ako budemo imali značajan porast direktnih stranih investicija i proizvodnju za izvoz.

Srbija je sa MMF, kaže, postigla načelnu saglasnost o svim nedoumicama i dogovorena je suštinska struktura programa.

 

  • Subvencije će biti preispitane, bez podsticaja onima koji iznajmljuju zemljište

Fond je, dodao je Vujović, prihvatio da se na rashodima ostvaruje deo koji je racionalan i ekonomski, a da se preostali deo preusmeri na ona mesta gde su moguće uštede, a to podrazumeva značajno smanjenje subvencija i uvođenje određenih naknada poput taksa za tranzit gasa koji je u ovom trenutku ispod ekonomske cene.

Isto tako, naveo je, imaćemo i čitav niz mera koje se odnose na subvencije koje dobijaju sektori koji ne pokazuju dovoljne performanse.

Kao primer naveo je vlasnike poseda preko 20 hektara koji, kako kaže, nemaju pravo na subvenciju jer oni tu zemlju nisu nasledili, nego su je kupili po komercijalnim ugovorima.

Takođe, kaže, ne treba da postoje subvencije za one poljoprivredne proizvođače koji iznajmljuju zemljišta.

"Nedopustivo je da neko iznajmljuje zemljišta, a da ih država subvencioniše", kaže ministar i dodaje da orijentacija treba da bude na ratarskoj i stočarskoj aktivnosti farmi i izvozu određenih vrsta kvalitetnih proizvoda - jabuka, lešnika, oraha.

Subvencije će, najavio je, biti preispitane i na Železnici i neće biti trajne.

"Zbog značaja javnih preduzeća, Fond se složio da drugi stub prilagođavanja budu upravo ta preduzeća, s tim da moramo da znamo kakva je struktura zaposlenosti, efikasnosti poslovanja, visina plata u tim preduzećima. Takođe, želimo da pređemo na profesionalni izbor menadžmenta u tim preduzećima…", rekao je Vujović.

A sve to, kazao je, kako bi se Srbija našla na održivom putu razvoja i bila lider u regionu. Podršku za to dali su nam, kako je naveo, potpredsednik SAD Džozef Bajden, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski premijer.

"Izuzetaka od mera fiskalne konsolidacije ne bi trebalo da bude, sem u slučajevima gde je poštovan princip socijalne pravde"

Ministar je najavio da prave uštede slede i one će se, kaže, naći u budžetu za narednu godinu.

A štedeće se, dodao je, na kupovini dobara i usluga, na smanjenju ili ukidanju nerealnih subvencija, povećanju naknada za tranzit gasa koje su, kako je rekao, bez razloga prepuštane susednim zemljama.

"Učinićemo i veće napore na povećanju prihoda. U poslednja tri meseca prihodi rastu zbog bolje i veće discipline, rastu prihodi od PDV-a", rekao je Vujović i dodao da će se štedeti i rešavanjem statusa preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća.

Ministar je najavio dolazak pregovaračke misije MMF-a u Srbiju, već početkom novembra i kaže:

"Za nas je ta misija veoma važna pošto šalje pozitivan signal investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, investitori se veoma interesuju za ulaganje u Srbiju… A sporazum sa MMF-om podržava te procese - nove investicije, nova radna mesta".

Sve to, poručio je Vujović, Srbiju bi trebalo da već naredne godine dovede do ekonomskog oživljavanja, a 2017. i na pitanju ozbiljnog rasta i razvoja.

  • Pres služba Vlade Srbije saopštila je da je usvojen predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta i set zakona, čijom primenom se obezbeđuje finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.

Usvojeni su i nacrti odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, Predlog zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ti predlozi zakona upućeni su Skupštini Srbije na razmatranje.

  • Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za petak, 24. oktobra, sednicu parlamenta na kojoj će poslanici raspravljati o rebalansu budžeta za 2014. godinu kao i predlozima zakona o privremenom uređivanju isplate zarada u javnom sektoru i penzija.

Na dnevnom redu sednice su izmene i dopune Zakona o budžetu Srbije za 2014. godinu, sa pratećim propisima.

To su Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2014. godinu i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, Predlog zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Izvor: Tanjug, RTV