Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana moraće da ponove predlog zajedničkog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana verovatno će morati da Narodnoj skupštini Republike Srbije ponovo upute predlog zajedničkog kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Petar Petrović.

"Moraće to da se ponovi. Ovo je novi skupštinski saziv i moje mišljenje je da će morati ponovo da podnesu svoj predlog", rekao je Petrović.

Poverenik Rodoljub Šabić i Ombudsman Saša Janković pre 17 meseci Narodnoj skupštini su predložili sudiju Vrhovnog kasacionog suda u penziji Vidu Petrović Škero za člana Odbora.

Prvi put kada je taj predlog bio na sednici Odbora za pravosuđe, članovi tog tela se nisu izjašnjavali jer je zatražena provera informacija da je protiv Vide Petrović Škero bila pokrenuta mera, jer nije prijavila imovinu dok je bila na funkciji predsednika Vrhovnog suda Srbije.

Odbor je nakon toga dobio informaciju da joj je izrečena mera upozorenja, a direktorka Agencije je objasnila da se u tom slučaju nije radilo o neprijavljivanju imovine, već o zakašnjenju i da izrečena mera nije prepreka za izbor na funkciju.

Odbor se međutim ni posle toga nije izjašnjavao o tom predlogu.

Iz Transparentnosti Srbije (TS) navode da je neshvatljivo da se ni 17 meseci nakon što su Ombudsman i Poverenik podneli svoj predlog skupštinski Odbor o tome nije izjasnio. "Potpuno je jasno da nije reč o bilo kakvim proceduralnim preprekama, već o poruci koju većina šalje i u ovom sazivu - nije im po volji kandidat, a možda ni predlagači. Pri tome Odbor predlog nije odbio, čime bi se formalno stvorio uslov da Poverenik i Ombudsman eventualno predlože novog kandidata, već se o predlogu ne izjašnjava", ocenjuju u TS.

Kako navode, kada je marta 2015. godine biran kandidat Vlade Republike Srbije za člana Odbora, Narodna skupština je bila izuzetno efikasna.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.09.2016.
Naslov: Redakcija