Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Radna grupa održala sastanak za pripremu teksta ovog propisa


U prostorijama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 22. septembra 2015. godine održan je drugi radni sastanak Posebne radne grupe za pripremu teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Sastanak je otvorio, Želјko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i rukovodilac Posebne radne grupe. Osim predstavnika MDULS, sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstava u Vladi Republike Srbije koji su svaki u svom resoru, zaduženi za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, što je i bio jedan od predloga na prvom sastanku radne grupe.

Želјko Ožegović je istakao da iako je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - dalje: Zakon) jedan od najliberalnijih zakona u ovoj oblasti postoji potreba da se isti unapredi. On je istakao da su prioriteti, pored jačanja uloge nezavisnih tela, da se paralelno radi na jačanju kapaciteta uprave da bi u svemu odgovorili zahtevima koje postavlјa Zakon, odnosno da se primenjuju postojeća zakonska rešenja.

Prisutni predstavnici ministarstava su izneli svoja mišlјenja, predloge i sugestije koja će biti formalizovana pisanim putem tokom aktivnosti u Posebnoj radnoj grupi. Oni su izneli niz primera iz prakse i dali svoje predloge za unapređenje teksta Nacrta zakona. Primedba koja se najčešće mogla čuti je nedostatak kapaciteta da se za kratak rok postupi po zahtevu za slobodan pristup informacijama.

Aktivnosti Posebne radne grupe će biti nastavlјene putem sastanaka koji će biti održavani svake sedmice.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 22.09.2015.