Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Previđen je prenos dela ovlašćenja u postupku izvršenja sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja. U nadležnosti suda će ostati izvršenja u slučajevima porodičnih odnosa i vraćanja zaposlenog na posao


U Srbiji postoji više od dva miliona sudskih predmeta iz oblasti izvršenja, pri čemu je 90 odsto starih predmeta. Usvajanjem novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju i njegovom primenom steći će se uslovi da se sudstvo rastereti velikog broja starih predmeta, formira mnogo bolji i efikasniji sistem izvršenja i ujednači praksa u postupanju sudija, izjavio je ministar pravde, Nikola Selaković.

Jedna od novina predviđena novim Nacrtom zakona o izvršenju i obezbeđenjuje prenos dela ovlašćenja u postupku izvršenja sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja.

U sudu će ostati sprovođenje izvršenja samo u dva slučaja - kada su u pitanju porodični odnosi i vraćanje zaposlenog na posao, precizirao je ministar.

Ovaj Nacrt zakona daje mogućnost da poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, mogu da u određenom zakonskom roku opet prijave svoja potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda, objasnio je Selaković.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.09.2015.