Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: Primena propisa počinje 1. januara 2016. godine


Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 40/2015) počeće da se primenjuje od 1. januara 2016. godine, izjavio je ministar pravde, Nikola Selaković.

Ministar je najavio i da će u cilju borbe protiv neefikasnosti domaćeg sudstva početkom novembra proveriti "prolazno vreme" sudova u prethodnom periodu od početka 2015. godine.

Govoreći o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i visini dosuđenih naknada, ministar je precizirao da je naknada materijalne štete po odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u 2014. godini iznosila više od 500 miliona dinara.

"Zaključno sa sredinom septembra 2015. godine, to je oko 350 miliona dinara, međutim, ne treba zaboraviti da još uvek o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje naš Ustavni sud, po ustavnoj žalbi i oko 250 miliona dinara je u toku 2015. godine isplaćeno za naknadu materijalne štete, ne samo po osnovu zaštite prava na suđenje u razumnom roku, to je u svim slučajevima gde je Ustavni sud utvrdio povredu određenog prava", istakao je Selaković.

Izvor: Vebsajt RTS, 22.09.2015.