Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK "PSIHOLOŠKE KRIZNE INTERVENCIJE U OBRAZOVNO-VASPITNIM USTANOVAMA"


Priručnik služi kao praktičan vodič za postupanje u kriznim situacijama, a sadrži uputstva o tome kako organizovati život i rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama nakon takvog događaja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić predstavio je priručnik "Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama", koji je namenjen zaposlenima u ovim ustanovama.

Verbić je tom prilikom objasnio da ovaj priručnik služi kao praktičan vodič za postupanje u kriznim situacijama, a sadrži uputstva o tome kako organizovati život i rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama nakon takvog događaja.

Takođe, kako je dodao, on pruža informacije o kriznim situacijama, kao što su nasilje većih razmera, nesreća u kojoj ozbiljno stradaju učenik ili nastavnik, smrt učenika ili nastavnika i prirodne katastrofe koje poremete uobičajeno funkcionisanje obrazovne ustanove.

Ministar je naveo da je vodič, čiji su autori Jelena Vlajković i Ana Vlajković, nastao kao razultat ranijih obuka i seminara na ovu temu.

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Oliver Kainrad ukazao je na to da je u školama i vrtićima u Srbiji neophodno znanje o kriznim situacijama i načinima njihovog rešavanja.

Od četiri celine, koliko ih sadrži priručnik, prva se odnosi na definisanje kriznih situacija, druga opisuje psihološke reakcije nakon takvih događaja, dok treća i četvrta sadrže konkretna uputstva i preporuke za pomoć.

Priručnik će biti dostupan u svakom vrtiću i osnovnoj školi u Srbiji, pri čemu će svaki tim za krizne intervencije u obrazovnim ustanovama biti zadužen za postupanje u skladu sa njegovim odredbama.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 22.9.2014.