Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FISKALNI SAVET: PARCIJALNE MERE NEĆE DONETI USPEH REFORMI


Fiskalni savet smatra da je smanjenje plata i penzija nedovoljno i da je trebalo da bude 15 odsto ili će Vlada morati da podigne PDV. Ovo je prva zvanična reakcija Fiskalnog saveta na Vladine mere.

"Srbija nije na samoj ivici bankrota i ne može se tačno predvideti taj trenutak. Ipak, jesmo na ivici krize javnog duga i kao odgovorni ljudi moramo da mislimo na budućnost", izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

On je u emisiji "Jedan na jedan" naveo da je Fiskalni savet pre dve godine predlagao zamrzavanje plata i penzija, ali je to odbijeno.

"Pre godinu dana predložilo smo da se plate i penzije smanje za 10 odsto, što je bilo realno u tom momentu. I to je odbijeno. Sada smatramo da je ove godine trebalo plate i penzije smanjiti za 15 odsto kako bismo imali pravi efekat. Ali ovakve mere koje je preduzela Vlada Srbije imaće samo polovičan efekat i time dolazimo u problem da li će i druge mere koje treba doneti moći da daju potreban efekat", rekao je Vučković.

Dodaje da građani veoma teško mogu da računaju na to da će sa ovakvim merama plate i penzije biti veće 2016. godine.

"Ovo jesu dobre mere kada je reč o tome šta je urađeno. Ali, ne može se reći da je to dovoljno. Ozbiljnost situacije je takva je da je trebalo biti još oštriji. Nakon 2008. godine kada su generisani problemi, stalno smo imali neke parcijalne mere koje nisu mogle da donesu pun efekat. Može se ispostaviti da će i ovo biti parcijalne mere. Šta će biti ako nam sledeće godine novac koji smo ovim uštedeli ovim merama, pojedu Srbijagas, Železnice i EPS", pita Vučković.

Kako je dodao, u ovom trenutku Fiskalni savet ne vidi napredak kada je u pitanju rešavanje problema u javnim preduzećima. Dakle, smatra Vučković,nema ozbiljnih planova da se to reši.

"Zato i kažemo da su potrebni veliki efekti, pošto nema rešenja kada je reč o dugovanjima javnih preduzeća.’’dodao je Vučković.

Način da se sve dovede u red, smatra on, bio bi da se podstakne privreda, a država sve ove godine, bez obzira na to ko čini vladu, nije radila kako treba da bi omogućila razvoj privrede.

"Neprekidno se bavimo tekućim pitanjima presipanja iz šupljeg u prazno, a ne bavimo se suštinskim stvarima", kaže Vučković.

Prema njegovim rečima, Fiskalni savet ne preporučuje povećanje PDV-a, jer je on na dovoljno visokom nivou.

"Naš, dakle, problem nisu niske poreske stope već previsoki rashodi i treba stvar rešavati na rashodnoj strani budžeta. Kad je reč o nekakvom odabiru mera koje bi nam pomogle da se izvučemo iz krize, treba reći da mi tu izbora nemamo. Ovim merama će svakako doći i do pada kupovne moći, a time i pad privredne aktivnosti. Ipak taj pad je mali i moramo ga imati jer na drugoj strani imamo ozbiljne uštede tako da je neto efekat povoljna. Srbija je i pre ovih mera već bila u recesiji. I u sledećoj godini ćemo imati pad privredne aktivnosti", kaže Vučković.

Ovom merom smanjivanja plata i penzija se rupa u budžetu defakto smanjuje, smatra Vučković.

"Dok smo uzimanjem raznih kredita tu rupu samo krpili, a dug i kamate su rasli. Ukupna ušteda do 2017. mora da bude bar dve milijarde dolara kako bismo stabilizovali javni dug na nivou od 80 odsto BDP-a. Naravno, uz nadu da će nas do tada tolerisati kreditori ukoliko vide da imamo takav dobar plan", rekao je Vučković.

Izvor: