Zastava Bosne i Hercegovine

SPORAZUM O EKSTRADICIJI IZMEĐU SRBIJE I SAD: Ekstradicija proširena na skoro sva krivična dela


Sporazum o izručenju koji su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Amerike Džozef Bajden, prvi je ugovor iz ove oblasti sa SAD još od 1901. godine. Njime je spisak optužbi, za koje je moguća međusobna ekstradicija, proširen za čitav niz krivičnih dela koja su "nastala" u roku od jednog veka. Na vrhu tog spiska su, kako saznaju "Novosti", terorizam i dela vezana za korupciju i finansijske zločine.

Novi ugovor stupiće na snagu tek kada bude potvrđen u Skupštini i naslediće Konvenciju o izdavanju krivaca koji su svojevremeno potpisali predstavnici Kraljevine Srbije.

U Ministarstvu pravde kažu da je zato bilo potrebno "unaprediti pravni okvir te saradnje u skladu sa savremenim zakonodavstvom":

- Zaključivanjem novog bilateralnog ugovora između dve zemlje u ovoj oblasti, stvaraju se uslovi za čvršću i efikasniju saradnju, kako osumnjičeni ne bi bekstvom u drugu državu izbegli vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne - objašnjavaju u Ministarstvu. - Taksativno navedena krivična dela za koje se do sada moglo tražiti izručenje proširena su na skoro sva krivična dela, koja poznaju zakonodavstva SAD i Srbije, čime je stvorena prilika za bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Novim ugovorom Amerike i Srbije garantovano je i načelo da se nikome ne može suditi dva puta za isto krivično deo.

Izvor: Novosti, 22.08.2016.
Naslov: Redakcija