Zastava Bosne i Hercegovine

REKONSTRUKCIJA VLADE SRBIJE: U najavi dva nova tela, za zaštitu životne sredine i veze s Moskvom - zaštita životne sredine i EU integracije mogli bi dobiti posebna ministarstva


Vlada Srbije uskoro bi mogla da formira dva posebna tela koja bi se bavila ekologijom i odnosima s Rusijom. Ta pitanja verovatno će biti rešena na nivou kancelarije, ali postoji šansa da ekologija u eventualnoj rekonstrukciji Vlade dobije i posebno ministarstvo.

Poseban državni organ koji bi se bavio ekologijom neophodan je zbog nastavka procesa pregovora sa Evropskom unijom u kojima ova oblast zauzima veoma značajno mesto. Takođe, to bi trebalo da olakša Srbiji povlačenje novca namenjenog zaštiti životne sredine iz evropskih fondova u kojima je za našu zemlju trenutno namenjeno između 600 i 700 miliona evra, ali bi ta sredstva mogla da budu i povećana.

Na planu za formiranje takvog tela i njegovih nadležnosti, kako saznaju "Novosti", već dugo se ozbiljno radi, ali se još nije iskristalisalo da li bi ga trebalo podići na nivo ministarstva. Bez obzira na formu, kao najizgledniji kandidat za mesto na njegovom čelu pominje se sekretar za zaštitu životne sredine u Beogradu Goran Trivan.

U slučaju da se donese odluka o osnivanju posebnog ministarstva za ekologiju, to će biti sprovedeno do kraja godine u okviru šire rekonstrukcije Vlade koja bi podrazumevala usvajanje novog zakona o Vladi i ministarstvima. Tada bi verovatno bilo osnovano i ministarstvo za EU, što je trenutno zaduženje Jadranke Joksimović, kao ministarke bez portfelja.

Izvor: Novosti, 22.08.2016.
Naslov: Redakcija