Email Print

LEGALIZACIJU USPORAVAJU NEREŠENI IMOVINSKO PRAVNI ODNOSI


Odgovarajućim izmenama zakona stvoreni su povoljniji uslovi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ali taj proces usporavaju pre svega nerešeni imovinsko-pravni odnosi, izjavio je danas pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

Posle isteka roka za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, na teritoriji Vojvodine u jedinicama lokalne samouprave, podneto je ukupno 154.338 takvih zahteva a rešeno njih 25.719 ili 17 odsto, istakao je Puzović u pisanoj izjavi Tanjugu.

Od toga je čak 95 procenata predmeta rešeno pozitivno, naveo je on i dodao da je tom resornom pokrajinskom sekretarijatu, kao organu nadležnom za postupanje po zahtevima za legalizaciju objekata od značaja za republiku, a koji se u celini grade na teritoriji Vojvodine, podneto ukupno 1.094 zahteva od kojih je 263 rešeno.

Povoljniji uslovi za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, stvorenih posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, ogledaju se u tome što propisanu dokumentaciju može da obezbedi i jedinica lokalne samouprave na osnovu pisanog ovlašćenja vlasnika objekta.

Omogućeno je i da deo naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koju vlasnik objekta nije platio za izgradnju vodovoda, kanalizacije ili javnog puta, plati nakon izgradnje odnosno pre priključivanja na linijsku komunalnu infrastrukturu.

U tom postupku, postoje i druge pogodnosti, čime su obezbeđeni uslovi da pozitivno bude rešen najveći broj zahteva za legalizaciju objekata, naglasio je Puzović.

On je, međutim, napomenuo da legalizaciju u velikoj meri usporavaju u prvom redu nerešeni imovinsko-pravni odnosi, nedostatak finansijskih sredstava vlasnika bespravno izgrađenih objekata, kao i mali broj onih koji su zaduženi za obavljanje poslova legalizacije, u odnosu na broj primljenih zahteva.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti