Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SRPSKIH I ITALIJANSKIH PRIVREDNIKA: Veće mogućnosti investiranja, podrška u privrednoj razmeni, uvozu i izvozu, pronalasku strateških partnera, analizi tržista, kao i olakšani pristup Evropskim fondovima i finansiranju


Predstavnici Privredne komore Beograda i Komore italijansko-srpskih privrednika potpisali su 22. jula 2015. godine Sporazum o poslovnoj saradnji koji će omogućiti nove kontakte privrednika, veće mogućnosti investiranja i još bolju spoljno trgovinsku razmenu.

Zahvaljujući tom sporazumu, italijanska i srpska preduzeća će kroz direktnu saradnju dobiti još konkretniju podršku u privrednoj razmeni, uvozu i izvozu, pronalasku strateških partnera, analizi tržista, kao i olakšani pristup Evropskim fondovima i finansiranju.

Sporazum podrazumeva i učestvovanje u preduzetničkim misijama, sajmovima i drugim događajima u organizaciji komora, kao i dobijanje svih relevantnih informacija kada je reč o poslovanju u obe zemlje.

Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, Klaudio Ćezare, istakao je da je Italija već dve godine prvi spoljno-trgovinski partner Srbije, ukazavši da ta zemlja ima model privrednog rasta koji se zasniva na razvoju malih i srednjih preduzeća, koji bi i Srbija trebalo da primeni.

Ćezare je mišljenja da srpska eknomija ima veliki potencijal za razvoj sektora MSP koji bi trebalo da predstavlja motor razvoja privrede Srbije.

Sporazum će omogućiti italijanskim firmama veće mogućnosti za investicije ali i druge oblike prisustva na srpskom tržištu, dok će srpske firme imati veće mogućnosti plasmana u Italiju.

Trenutno u Srbiji posluje više od 650 italijanskih kompanija, uglavnom u sektorima finansija, osiguranja i proizvodne industrije, koje upošljavaju 25.000 radnika.

Spoljno trgovinski bilans trenuno je na strani Srbije, jer je u prvih pet meseci 2015. godine naša zemlja izvezla u Italiju robu u vrednosti od preko jedne milijarde dolara, dok je uvoz iznosio 825 miliona dolara. Veliki uticaj na takav rezultat ima investicija Fijata ali i ulaganja u modnom sektoru.

Ćezare je naveo da bi italijansko tržište bilo zainteresovano za plasman tracionalnih i originalnih proizvoda iz Srbije, a najveći potencijal je u prehrambenom sektoru.

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, istakao je da je za očekivati da će ovaj sporazum dati novi impus privrednoj saradnji dve zemlje i to pre svega kroz nove načine i sadržaje rada. On je istakao i da mogućnosti privredne saradnje postoje u svim sektorima.

U 2014. godini izvoz iz Srbije u Italiju iznosio je 2,5 milijardi dolara dok je uvoz bio 2,2 milijarde dolara.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.07.2015.