Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠTA DONOSE IZMENE ZAKONA O RADU I ZAKONA O PIO


Kakve novine očekuju građane posle izmena Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, retko ko od običnih građana zna dok eksperti za radno pravo ocenjuju da je tekst zakona poboljšan i da će sada biti manje prostora za različite primene i dileme.

Sa jedne strane, višemesečne optužbe predstavnika Sindikata da izmene Zakona o radu nisu dobre za radnike, a sa druge, iz redova Vlade i poslodavaca da ipak jesu.

Rezultat su zbunjeni radnici, koji uglavnom ne znaju šta ih čeka.

Među suštinskim promenama je i to što se rad na određeno produžava na dve godine, a u slučaju ako je poslodavac novoosnovano pravno lice, to može trajati i duže.

Pravo na naknadu za minuli rad od 0,4 odsto po godini staža sada važi samo za rad kod aktuelnog poslodavca.

Uvodi se i novi institut – obračunski listić za zaradu sa kojim će radnici preko nadležnog suda lakše dolaziti do neisplaćene zarade.

Kako objašnjava Enike Veg, advokat, ekspert za radno pravo, platni listić će ubrzati postupke pred sudom pošto je tim isplatnim listićima data snaga izvršne isprave i moći će se bez parničnog postupka na izvršenje, a da li će poslodavac imati pare to nema veze sa ovim postupkom.

Zaposleni sada imaju pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i za smenski rad i zato bi bilo dobro da im poslodavci bar povećaju  koeficijente ili u obračunu zarade, dodaje Veg.

Ali, loše je što će otpremnine za odlazak u penziju biti dve, a ne tri prosečne plate zaposlenog.

Zakon određuje i povrede radnih obaveza, što je pre bilo regulisano Pravilnikom ili Ugovorom.

Veg objašnjava da  Zakon  neće doprineti povećanju zaposlenosti. Na to, sasvim logično utiču uspešne investicije, kaže ona.

"Prosta zamena jednog zaposlenog drugim, mislim na ono olakšaće se otkazivanje i olakšaće se zapošljavanje, dakle zamena jednog za drugog ne znači poboljšanje zapošljavanja", kaže Veg. 

Iako prazne stranice u radnim knjižicama skoro 800 hiljada nezaposlenih u Srbiji, sada ne ulivaju nadu da će u ovoj zemlji zaraditi penziju, ipak bi trebalo da obrate pažnju i na to šta donose usvojene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Od januara 2015. godine na svakih šest meseci će se povećavati starosna granica za odlazak žena u penziju, kako bi 2032. ona bila 65. godina i izjednačila se sa uslovima za muškarce.

Minimalan staž potreban za to je 15 godina, dok će u prevremenu starosnu penziju moći da odu svi koji imaju 40 godina staža.

Međutim, do 2032. ima još 18 godina. Sasvim dovoljno da se desi možda još neka promena, smanji ili poveća granica za penziju.

http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/sta-donose-izmenjeni-zakoni-o-radu-i-pio_504769.html

Izvor: RTV