Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Puna primena Zakona počela je 30. aprila 2016. godine. Zakonom je propisana kazna od 50.000 do 500.000 dinara za fizičko lice, odnosno od 200.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice koje nije registrovalo svoju delatnost


Prodaja hrane, odeće, obuće, duvana, ali i neprijavljeni kozmetički saloni, turističke agencije, pa i usluge staračkih domova, samo su neke od delatnosti koje se obavljaju "na crno", po stanovima i kućama.

Inspektori su, otkako je počela primena novog Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), otkrili 510 stanova u kojima su poslovale neprijavljene firme. Ovaj rezultat postignut je u periodu od avgusta 2015. godine, pa do kraja aprila 2016. godine.

- Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Koordinacione komisije imaju dobre rezultate u sprečavanju i suzbijanju delatnosti neregistrovanih subjekata zahvaljujući Zakonu, a posebno inspekcijskom nadzoru - kaže Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, neregistrovani subjekti bavili su se nezakonitom trgovinom prehrambenim i neprehrambenim proizvodima.

- Prodavali su odeću i obuću, aparate, kozmetiku, delove za uređaje, kao i različite vrste hrane, duvana, cigareta i alkoholnih pića. U stanovima su inspektori zaticali proizvodnju odeće i obuće, lica su neprijavljeno pružala ugostiteljske usluge, usluge u oblasti turizma, nege starih lica. Inspekcija je zaticala i neregistrovane štamparije, stomatološke ordinacije. U stanovima su popravljana i održavana motorna vozila, prerađivalo i obrađivalo drvo i proizvodili predmeti od drveta, pružale zanatsko-majstorske, frizerske i usluge ulepšavanja tela - ističe Ožegović.

Zakon je omogućio da inspektori u kontrolu stanova, gde postoji sumnja da se obavlja neregistrovana delatnost, uđu samostalno, bez policije, što je uglavnom do sada i bio slučaj.

- Prema informacijama koje imamo, preovlađuju uviđaji inspekcije u stambenom prostoru neregistrovanih subjekata bez asistencije policije - ističe Ožegović. - Policija je, naime, pružala pomoć inspekcijama u manjem broju slučajeva. Takođe, postoje i zajedničke operativne akcije policije i inspekcija na suzbijanju crnog tržišta i zaštite zdravlja stanovništva.

Jedan od načina da inspekcije dođu do informacije o poslovanju firmi koje nisu zvanično registrovane svakako su prijave potrošača i samih građana. Međutim, nije i jedini.

- Do informacija inspekcije dolaze operativnim terenskim i kancelarijskim radom, opažanjem i opservacijom, prikupljanjem podataka i indicija i njihovom analizom, utvrđivanjem porekla proizvoda koji se stavljaju u promet i koji su u prometu, praćenjem tokova robe i njihove sledljivosti u prometu, dobijanjem i pribavljanjem informacija od drugih inspekcija, policije i drugih organa - navodi Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. Krasić, 22.06.2016.
Naslov: Redakcija