Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Izborom članova radnih tela završeno konstituisanje novog saziva Narodne skupštine


Narodna skupština Republike Srbije izglasala je 22. juna 2016. godine Odluku o izboru članova i zamenika članova odbora, čime je završeno konstituisanje 11. saziva republičkog parlamenta.

Za predlog članova odbora, oko koga su se dogovorili šefovi poslaničkih grupa glasalo je 207 poslanika, nije bilo protiv, niti uzdržanih.

Narodna skupština Republike Srbije izabrala je članove i zamenike članova u 19 stalnih odbora i Odboru za prava deteta, koje je posebno radno telo, a konsituisana su tri odbora koja su neophodna da bi se stvorili uslovi za usvajanje zakona i izbor Vlade.

U pitanju su Odbor za administrativno - budžetska i mandatno -imunitetska pitanja, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja SNS ima devet članova, među kojima je šef njihove poslaničke grupe Aleksandar Martinović, ali i Momo Čolaković. SRS u tom odboru predstavlja lider te stranke Vojislav Šešelj i Nemanja Šarović, dok DS predstavlja predsednik te stranke Bojan Pajtić i Nenad Konstantinović. U tom odboru su i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvode Nenad Čanak i po jedan predstavnik pokreta "Dosta je bilo", SPS i Jedinstvene Srbije.

Za predsednika ovog Odbora izabran je Aleksandar Martinović iz Poslaničke grupe Srpska napredna stranka, a za zamenika predsednika Odbora Nenad Konstantinović iz Poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka.

Osam poslanika SNS je i u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, dva radikala među kojima je Zoran Krasić, jedan socijalista, predstavnik pokreta "Dosta je bilo", DS predstavlja Gordana Čomić, Demokratsku stranku Srbije Dejan Šulkić, Jedinstvena Srbija ima takođe predstavnika, Balint Pastor predstavljaće Savez vojvođanskih Mađara, dok SDA predstavlja Sulejman Ugljanin.

Članovi Odbora su za predsednika ovog Odbora izabrali Đorđa Komlenskog, iz Poslaničke grupe Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka, a za zamenika predsednika Odbora Gordanu Čomić, iz Poslaničke grupe Demokratska stranka.

U Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu SNS ima osam predstavnika, po dva imaju SPS i SRS koju predstavlja i Vjerica Radeta, a "Dosta je bilo", DS, Jedinstvena Srbija, LDP i SVM po jednog predstavnika.

Članovi Odbora su za predsednika tog Odbora izabrali Petra Petrovića, iz Poslaničke grupe Jedinstvena Srbija, a za zamenika predsednika Biljanu Pantić Pilju, iz Poslaničke grupe Srpska napredna stranka.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti čini pet poslanika Srpske napredne stranke (SNS) i po jedan odbornik Socijalističke partije Srbije (SPS), Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke (DS) i pokreta Dosta je bilo (DJB).

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove čini devet poslanika liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", po dva člana SPS, SRS i po jedan predstavnik pokreta "Dosta je bilo", DS, Dveri i DSS, kao i Socijaldemokratske stranke (SDS), koju će predstavljati Marko Đurišić.

Kada je u pitanju Odbor za Kosovo i Metohiju, u njemu će i dalje biti naprednjak Milovan Drecun, koji ga je i do sada vodio, Miodrag Linta, Andreja Mladenović, Aleksandar Čotrić, Božidar Delić, Boško Obradović...

U Odboru za spoljne poslove biće Đurović, koja je do sada vodila to radno telo, Obradović, Milanka Karić, socijalisti Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, poslanica DS Nataša Vučković, predsednica DS S Sanda Rašković Ivić i drugi.

U Odboru za kulturu i informisanje je devetoro poslanika liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", među kojima i Maja Gojković, Vladimir Đukanović, Miroslav Lazanski i operska pevačica Jadranka Jovanović, dok po dva člana imaju "Dosta je bilo" i SPS, među kojima je Slavica Đukić-Dejanović. DS predstavlja Vesna Marjanović, Libralno-demokratsku partiju Nataša Mićić, Dveri i DSS Đorđe Vukadinović, a jednog predstavnika ima i SRS.

U Odboru za evropske integracije je osam poslanika SNS, SPS predstavlja Branko Ružić, DS Nataša Vučković i Gordana Čomić, SRS Petar Jojić, a po jednog predstavnika imaju PUPS, SDP, Nova Srbija, LSV i SVM.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Blic, 22.06.2016.
Naslov: Redakcija