Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Održane sednice Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za spoljne poslove


22. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo su na sednici održanoj 22. juna 2015. godine razmotrili Predlog odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine, koji je podnela Vlada.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, istakao je da je osnovni cilj Programa zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine, harmonizacija statističkih istraživanja i indikatora sa međunarodnim standardima, prvenstveno sa standardima Evropskog statističkog sistema i Evropske unije. Sastavni deo Programa je i Strategija razvoja zvanične statistike u Republici Srbiji za period od pet godina, istako je Kovačević.

Članovi Odbora predložili su Narodnoj skupštini da usvoji Predlog odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine.

117. sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na sednici održanoj 22. juna 2015. godine, razmotrio je u načelu predloge zakona i drugih akata koji su na dnevnom redu Desetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

Članovi Odbora ocenili su da je svih osam predloga zakona i drugih akata u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, i to Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat unapređenja zemljišne administracije u Srbiji) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (Zajam za razvoj i restrukturiranje preduzeća SOE-DPL), kao i Predlog odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020. godine. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Finske o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama, koje je podnela Vlada.

34. sednica Odbora za spoljne poslove

Na 34. sednici, održanoj 22. juna 2015. godine, članovi Odbora za spoljne poslove razmotrili su Predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja.

Dragan Momčilović, pomoćnik ministra spoljnih poslova predstavio je Predlog zakona istakavši da je još 2005. godine potpisan Sporazum sa Moldavijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, od kada se i primenjuje, a da je 2014. godine potpisan Sporazum o viznoj liberalizaciji za ostale državljane dveju zemalja. Motivi Srbije za ukidanje viza za državljane Moldavije proizilaze iz više činilaca: saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, imajući u vidu da nema bezbednosnih rizika, zatim vizne liberalizacije EU, odnosno, Moldavija je na listi zemalja čiji državljani mogu da putuju u EU bez viza, postojanja Sporazuma o readmisiji, kao i moldavskog nepriznavanja Kosova i Metohije.

Nakon kraće rasprave, članovi Odbora jednoglasno su odlučili da predlože Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 22.06.2015.