Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Strože kazne za skrivanje podataka, uvođenje pravila u oblast video-nadzora i biometrije


Poverenik Rodoljub Šabić, očekuje da će u kratkom roku u proceduru ući izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i potpuno nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zasnovan na modelu koji je pre osam meseci dostavio Ministarstvu pravde.

- Očekujem da Vlada konačno usvoji i Akcioni plan za implementaciju evropskih standarda zaštite podataka o ličnosti. To je neophodno da bi se napravio kvalitativan pomak i precizirale obaveze velikog broja subjekata, pre svega ministarstava, svakog u svojoj oblasti. A plan podrazumeva elaboraciju obaveza, rokove za realizaciju i odgovornost za neizvršavanje - navodi Šabić.

Izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja treba da obezbede zaoštravanje odgovornosti za kršenje zakona, objavljivanje većeg broja informacija i bez posebnog zahteva, proširivanje kruga subjekata koji imaju obaveze (javni beležnici, izvršitelji)...

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je potpuno nov. U maksimalnoj meri je usaglašen sa evropskim standardima i uvodi pravila i za neke dosad neuređene, a delikatne oblasti, poput video-nadzora, biometrije i sl.

Izvor: Vebsajt Novosti, 22.06.2015.