Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Obuka sudija za primenu ovog propisa koju sprovodi Ministarstvo pravde u saradnji sa USAID-om


Vodeći američki stručnjak za zaštitu uzbunjivača, Tom Divajn, izjavio je da Srbija prednjači na globalnom nivou u zakonskoj zaštiti uzbunjivača, naročito ako se ima u vidu obim pokrivenosti i broj ljudi koji su obuhvaćeni Zakonom o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon).

"U većini zemalja taj zakon se uglavnom odnosi na radne sporove, dok u Srbiji uzbunjivač može da bude i građanin koji je na bilo koji način oštećen od strane države", rekao je Divajn u novosadskom Apelacionom sudu tokom obuke sudija za primenjivanje ovog propisa.

Specifičnog tog zakonskog propisa, čija je primena počela 5. juna 2015. godine, jeste i u tome što i privredna korporacija ili druga organizacija mogu da budu uzbunjivači, posebno ako je reč o problemima korupcije, rekao je Divajn naglasivši da će taj zakon sigurno imati uticaj na gotovo sve oblasti našeg društva.

Podsetivši da takav zakon u SAD postoji od 1978. godine, on je dodao da su, zahvaljujući primeni tog propisa, sprečene mnoge zloupotrebe poput one da na tržište izađu loši lekovi, koji su ranije prouzrokovali smrt 50.000 Amerikanaca.

Član Radne grupe za izradu Zakona, Mirjana Martić, inače sudija Prekršajnog suda u Beogradu, napomenula je da je ovo druga faza obuke koju sprovodi Ministarstvo pravde u saradnji sa USAID-om.

Ona je rekla da je Srbija jedna od samo pet država u Evropi, uz članice EU - Luksemburg, Veliku Britaniju, Rumuniju i Sloveniju, koje mogu da se pohvale time da imaju taj zakon.

"Srbija ima veoma naprednu zaštitu uzbunjivača i prva je zemlja u regionu koja je donela taj zakon, primenjujući instrumente Saveta Evrope u toj oblasti", rekla je Martićeva i dodala da je zaštita uzbunjivača u suštini zaštita sloboda izražavanja i borbe protiv korupcije.

Ona je napomenula da, iako taj zakon nema retroaktivnu primenu, uvođenjem sudske zaštite uzbunjivači su dodatno zaštićeni, odnosno to predstavlja dodatni vid zaštite tih osoba.

Predstavnik američkog Ministarstva pravde, Volter Perkel, rekao je da ta specifična obuka pruža "određene alatke" sudijama za razmišljanje o tom zakonu.

Obuka sadrži "niz činjenica i mogućih situacija koje će sudijama pomoći da razmišljaju o okolnostima s kojima će se možda suočiti prilikom primene zakona o zaštiti uzbunjivača", rekao je Perkel i naglasio da je to izuzetno važna obuka za sudije.

Prvi krug obuke za primenu tog zakona u Srbiji je prošlo više od 800 sudija, a u ovom drugom krugu, posle novosadskih, obuku će proći i sudije u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.06.2015.