Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKAPŠTINA RS RAZMATRA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Uvođenjem akciza na struju povećavaju se prihodi u budžetu, a dolazi i do postepene harmonizacije sa akciznom politikom EU


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Dušan Vujović, izjavio je da će glavni rezultati uvođenja akciza na električnu energiju od 7,5 odsto, od 1. avgusta 2015. godine, biti povećanje prihoda u budžetu, približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

Vujović je u Skupštini Srbije, obrazlažući poslanicima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, istakao da će najvažniji rezultat ove mere biti povećanje prihoda u budžetu. Procenjuje se da će ove godine, naplatom akcize na struju, prihod budžeta biti veći za 5,4 milijarde dinara. Prvo plaćanje po tom osnovu biće u septembru, a akciza se plaća na utrošenu struju.

Prema njegovim rečima, drugi razlog za uvođenje akcize na električnu energiju jeste postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

On je podsetio na to da je u direktivi EU propisan čitav niz proizvoda na koje se uvodi akciza, uz napomenu da naša zemlja po prvi put uvodi akcizu na električnu energiju kao deo harmonizacije sa ovom direktivom.

Vujović je ponovio da se akciza uvodi i kako bi se cena energije približila sa onom u regionu i Evropi, ističući da Srbija ima cenu električne energije od 4,97 dinara, plus 1,06 dinara u svim fiskalnim iznosima.

Prva zemlja do nas je, kako je naveo, Bosna i Hercegovina sa 6,9 dinara i 1,16 poreskim opterećenjem, dok Crna Gora ima cenu od 8,67 dinara plus 1,21 dinar, koliko iznosi poresko opterećenje.

On je objasnio da će nakon povećanja cene struje za 12 odsto, u kojoj akciza učestvuje 7,5 odsto, poskupljenje prosečnog računa od 2.000 dinara biti 325 dinara.

Predloženim izmenama je predviđeno i uvođenje akcize na tečnost za punjenje električnih cigareta, koja će iznositi četiri dinara po mililitru, kao i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 22.06.2015.