Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU ZA SEDAM DANA U SKUPŠTINI


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će zakon o radu, u narednih sedam dana, stići u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u parlamentu.

"Zakon će naići na otpore u delu društva, ali nijedna ozbiljna, temeljna promena, koja donosi dobro nije prošla, a da nije nailazila na najveće moguće otpore", rekao je Vučić na skupu koji je organizovala Američka privredna komora.

On je rekao da će u narednih mesec dana biti završeni zakoni o privatizaciji i o stečaju, kao i da se radi na zakonu o planiranju i izgradnji.

Premijer Srbije se zahvalio Američkoj privrednoj komori na doslednoj podršci izmenama radnog zakonodavstva, i dodao da su mnogi u Srbiji licemerno povukli podršku koju su prvobitno pružili tim izmenama. Vučić je rekao da se sa sindikatima sve vreme razgovara o izmenama Zakona o radu.

"U nečemu se slažemo, u nečemu se ne slažemo, ali ne mislim da je to neki veliki problem. Došli smo do toga da moramo da izađemo ne samo u javnost, nego da moramo da rešavamo probleme", rekao je on.

Vučić je najavio da će za početak sledeće sedmice biti zakazana sednica Socijalno ekonomskog saveta i da će nakon toga biti pokrenuta procedura usvajana izmena Zakona o radu na sednici Vlade Srbije, a zatim i upućivanja u skupštinsku proceduru.

Premijer je rekao i da će u naredna dva meseca biti usvojeni reformski zakoni koji će omogućiti da se značajno poboljša poslovni ambijent u Srbiji. Vučić je najavio i da će do septembra biti pripremljen zakon o taksama i naknadama.

"Promenićemo propise do septembra da bi ljudi imali predvidive poreske namete, a ne da preko lokalne samouprava preko taksi i firmarina naplaćuju ono što nisu bili sposobni da namire kroz druge prihode", rekao je on.

Vučić je najavio i da će paket mera fiskalne konsolidacije biti pripremljen do kasnog leta ili rane jeseni. On je izradio nadu da će te mere fiskalne konsolidacije biti dovoljne da Srbija sklopi aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Premijer je najavio da će se na pripremi tih mera Vlada raditi zajedno sa MMF i Svetskom bankom, ali da se mora voditi i računa o životu običnih ljudi. Kako je istakao, Vlada Srbije će morati da pronađe način i da se zaustavi recesiju pošto će se mere fiskalne konsolidacije odraziti na smanjenje tražnje.

Izvor: RTV, 20.6.2014.