Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Zaposleni u pravosudnoj administraciji, službenici i nameštenici, traže poštovanje ranije postignutih sporazuma o povećanju zarada i boljim uslovima rada i najavljuju stupanje u štrajk odmah po formiranju nove Vlade RS


Zaposleni u pravosuđu - zapisničari, referenti, dostavljači, osoblje u zatvorima - počeće štrajk čim se formira Vlada Republike Srbije, a zahtevi će biti veće zarade i bolji uslovi rada, najavila je Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije. To znači, kako kaže, da će sudovi biti paralisani kao u vreme štrajka advokata.

- Suđenja neće moći da se održe jer državni službenici i nameštenici koji se spremaju za štrajk pomažu sudijama u radu, i bez njih nema ni suđenja, ni presuda - kaže Milošević. - Radiće se samo pritvorski i drugi hitni predmeti koji su vezani za rokove.

Zaposleni u pravosudnoj administraciji, službenici i nameštenici spremaju se za obustavu rada, jer su nezadovoljni platama i uslovima rada. Miloševićeva je precizirala da od Ministarstva pravde sindikat traži poštovanje sporazuma iz 2013. godine, kojim je predviđen drugačiji obračun zarada, a od premijera da ispuni obećanje o isplati pomoći od 20.000 dinara, iz dva dela. Poštovanjem sporazuma koji je potpisan pre tri godine plate bi bile uvećane od 3.000 do 6000 dinara.

Predsednica sindikata navela je da se obim posla povećao, kao i naplata sudske takse pa bi i zasluženo povećanje bilo oko 20 odsto.

Mnogi zaposleni u pravosuđu rade sa narkomanima, obolelima od side ili hepatitisa i drugih zaraznih bolesti, i "nose glavu u torbi" za samo 25.000 dinara. Oko 11.500 zaposlenih u pravosudnoj administraciji prima plate od oko 30.000 dinara.

Miloševićeva je navela da zaposleni neće dati 100 dana Vladi, jer su u pitanju "stari kadrovi koji će se možda naći na novim mestima". Ali svi oni, kako kaže, znaju dobro koji su problemi i ništa nisu učinili da se oni reše.

Slađanka Milošević je skrenula pažnju i na nedavni dopis ministra pravde u kojem se pravosudnim rukovodiocima sugeriše da se ne obračunavaju i ne isplaćuju dodaci za prekovremeni rad, navodeći na se naj način, u ime racionalizacije, krše propisi.

I zatvorski čuvari biće u štrajku, pa će obavljati minimum rada. To, konkretno, znači da će osuđenicima i pritvorenicima davati hranu i medicinsku terapiju, ali neće primati pakete, neće odvoditi ljude na suđenje...

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija