Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA IMA ROK DO 2017. GODINE DA POSTANE ČLANICA KONZORCIJUMA ZA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKU INFRASTRUKTURU ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Ukoliko Srbija ne predstavi predlog laboratorije generalna skupština CERIK-a će smatrati da Srbija više nije zainteresovana da bude članica


Srbija ima rok do 2017. godine da postane članica Konzorcijuma za naučno-istraživačku infrastrukturu za centralnu i istočnu Evropu (CERIK), što bi joj omogućilo zajednički rad na naučnim projektima sa drugim zemljama članicama, kao i pristup istraživačkoj opremi tih zemalja, izjavila je izvršna direktorka CERIK-a Jana Kolar.

Kolarova je rekla da je Srbija jedna od zemalja koje su predložile osnivanje CERIK-a, organizacije u kojoj svaka od zemalja doprinosi jednom laboratorijom kako bi se napravila međunarodna naučno-istraživačka infrastruktura.

"Srbija može do sledeće, 2017. godine da predstavi predlog laboratorije. Još uvek ima vremena da to uradi kako bi postala punopravna članica CERIK-a, a trenutno ste samo posmatrači. Ako se ne to ne uradi, generalna skupština CERIK-a će smatrati da Srbija više nije zainteresovana da bude članica", objasnila je Kolar.

Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije treba da napravi strategiju i predloži naučnu laboratoriju visokog kvaliteta.

"Srbija mora da usvoji regulative CERIK-a, zatim da predloži naučnu laboratoriju, a takve imate. Onda to komisija ocenjuje i onda je i vašoj zemlji omogućen slobodan pristup istraživačkoj opremi drugih članica", dodala je Kolar.

CERIK je 2014. godine osnovala Evropska komisija na predlog Italije, Austrije, Češke, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Laboratorije CERIK-a otvorene su u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji gde spajaju instrumente i tehnike zasnovane na upotrebi elektrona i fotona, kako bi analizirale strukturu materijala i bio-materijala.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.05.2016.
Naslov: Redakcija