Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KAKO DA POŠALJETE HUMANITRANU POMOĆ IZ INOSTRANSTVA KAO ORGANIZACIJA?


Pošiljaocima se preporučuje da podnesu izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji otpreme ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg okončanja carinske procedure.

1. Pošiljke koje humanitarne organizacije registrovane u nekoj od država članica EU šalju primaocima u Srbiji

- potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

humanitarne organizacije sa sedištem u nekoj od država članica EU mogu podneti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji ili bilo kojoj drugoj državi članici EU.

2. Pošiljke koje šalju ostala pravna lica (udruženja građana, kompanije, organizacije, crkve, klubovi i sl.) iz EU primaocima u Srbiji

- potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

izvoznu deklaraciju mogu podneti u matičnoj državi ili bilo kojoj drugoj državi članici EU. Ako pravno lice šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, uz izvoznu deklaraciju se prilaže faktura ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.

3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva primaocima u Srbiji

- potrebno je podneti izvoznu carinsku deklaraciju:

izvoznu deklaraciju mogu podneti u bilo kojoj državi članici, potrebno je uz deklaraciju priložiti i popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, koja eventualno može biti potpisana i overena od strane diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Srbije u zemlji iz koje se pomoć upućuje.

Izvor: