Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NASTAVLJENI RAZGOVORI O IZMENAMA ZAKONA O RADU: Rad na određeno vreme do dve godine


Predstavnici sindikata i poslodavaca složili su se da rad na određeno vreme traje do dve godine, izjavio je Tanjugu potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihalović.

Mihajlović je naveo da će se u vezi drugih spornih odredbi teško postići saglasnost, a da su među njima prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, minimalne zarade...

Radna grupa za izmene Zakona o radu nastavlja nesmetano da radi i njeni članovi se svakodnevno sastaju i razmatraju članove zakona, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

I ranije je dogovoreno da se članovi Radne grupe okupljaju svakog radnog dana, razmenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do rešenja u vezi spornih odredbi.

Radna grupa je na sastancima prošle nedelje raspravljala o pet stavki koje su sporne u tom dokumentu, oko kojih sindikati i poslodavci pokušavaju već duže vreme da usaglase stavove.

Sindikati nisu bili zadovoljni zbog toga što je u radnu verziju zakona, kako su rekli, "vraćeno" sve ono sa čime se sindikati ni ranije nisu složili.

To se, kako su istakli, odnosi pre svega na umanjenje plata usled odlaska na odsustvo sa posla, ili bolovanja, odnosno time bi plate bile značajno umanjene (od 10 do 15 odsto).

Instituti o kojima se pregovaralo u proteklom periodu su rad na određeno vreme, otkaz od strane poslodavca, otpremnine, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i minimalna zarada.

Izvor: Tanjug, 22.5.2014.