Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJAŠNJENJE O UTVRĐIVANJU OSNOVICE ZA OBRAČUNAVANJE PDV ZA PROMET TELEKOMUNIKACIONIH USLUGA U SLUČAJU KADA SE PREKO OPERATORA DAJE HUMANITARNA POMOĆ SLANJEM SMS PORUKA ILI POZIVANJEM ODREĐENIH TELEFONSKIH BROJEVA (TZV. HUMANITARNIH BROJEVA)


U osnovicu za obračunavanje PDV za promet dobara i usluga ne uračunava se iznos koji obveznik PDV - lice koje vrši predmetni promet naplaćuje u ime i za račun drugog lica, ako taj iznos prenosi licu u čije ime i za čiji račun je izvršio naplatu.

Prema tome, obveznici PDV - operatori fiksne i mobilne telefonije nisu dužni da prilikom naplate naknade za promet usluga fiksne i mobilne telefonije, obračunaju i plate PDV na iznos donatorskih novčanih sredstava koji su davaoci donacije uplatili na ime donacije slanjem SMS poruka ili pozivanjem telefonskih brojeva određenih za namenu prikupljanja humanitarne pomoći, tzv. humanitarnih brojeva, pod uslovom da taj novčani iznos prenose licu u čije ime i za čiji račun su izvršili naplatu, odnosno licu posredstvom kojeg se vrši realizacija akcije prikupljanja donatorskih sredstava.

Objašnjenje o utvrđivanju osnovice za obračunavanje PDV za promet telekomunikacionih usluga u slučaju kada se preko operatora daje humanitarna pomoć slanjem SMS poruka ili pozivanjem određenih telefonskih brojeva (tzv. humanitarnih brojeva) (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 22.5.2014.