Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA PONUDA MUNICIPALNIH OBVEZNICA OPŠTINE STARA PAZOVA


Druga po redu javna ponuda municipalnih obveznica, u vrednosti od 125 miliona dinara, biće emitovana početkom maja 2015. godine, a emitent će biti opština Stara Pazova.

Promocija će biti održana 28. aprila 2015. godine (utorak) sa početkom u 10.00 časova, u Aero Klubu (Uzun Mirkova 4) u Beogradu, uz učešće predstavnika opštine Stara Pazova, Stalne konferencije gradova i opština i UniCredit banke kao izabranog pokrovitelja.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u prethodnom periodu kroz EU Exchange 4 program, koji finansira Evropska unija, a sprovodi SKGO, pružila je podršku pripremi prvih emisija municipalnih obveznica u Srbiji javnom ponudom. U Srbiji je do sada emitovano pet emisija municipalnih obveznica, četiri putem privatnog plasmana - za unapred poznatog kupca tj. banke (Novi Sad - dve tranše, Pančevo i Stara Pazova) i jedna putem javne ponude - Grad Šabac.

Stara Pazova će biti prva lokalna samouprava koja će svoje obveznice emitovati i javnim i privatnim plasmanom. U filijalama UniCredit banke kao izabranog pokrovitelja emisije, obveznice opštine Stara Pazova moći će da upišu i otkupe sva domaća i strana, pravna i fizička lica, što znači da će i građani moći da ulažu svoju štednju u jedan novi finansijski instrument koji je sada više nego konkurentan klasičnoj štednji u bankama.

Emisijom municipalnih obveznica, opština Stara Pazova obezbediće sredstva za uređenje centra naselja Nova Pazova, izgradnju sportske hale sa kuglanom u naselju Golubinci i izgradnju vrtića u naselju Belegiš.

Ovim se stvaraju mogućnosti za početak jednog potpuno novog poglavlja u našoj zemlji, kada je reč o razvoju lokalnih samouprava i komunalne infrastrukture, razvoju tržišta kapitala i mogućnostima građana da svojom štednjom uz atraktivne kamate razvijaju gradove i opštine u kojima žive i tako direktno unapređuju kvalitet svoga života. 

Izvor: Vebsajt SKGO, 21.4.2015.