Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ETIČKI KODEKS ČLANOVA VISOKOG SAVETA SUDSTVA: Osnovni principi kojih članovi VSS moraju da se pridržavaju su nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i odgovornost, dostojanstvenost, posvećenost i odanost principima Etičkog kodeksa. Za kršenje Etičkog kodeksa, članovi će biti kažnjavani, a krajnja mera može biti i razrešenje


Najviši sudski organ u Srbiji, Visoki savet sudstva, usvojio je Etički kodeks članova Visokog saveta sudstva ("Sl. glasnik RS", br. 26/2016 - dalje: Etički kodeks). Njime su utvrđeni etički principi i pravila ponašanja kojih su članovi dužni da se pridržavaju. Ipak, u Društvu sudija Srbije ne veruju da će Etički kodeks poboljšati njihov rad.

Prvi Etički kodeks Visoki savet sudstva doneo je sedam godina nakon osnivanja, tek kada su to zahtevali pregovori sa Evropskom unijom. Taj dokument trebalo bi da obezbedi da 11 članova, među kojima su i ministar pravde i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, objektivno donose odluke o izboru i razrešenju sudija i obavljaju druge nadležnosti.

"Imamo šest izbornih članova iz reda sudija na njih se odnosi Etički kodeks za sudije, ali pošto imamo i članove Saveta koji nisu iz reda sudija nužno je bilo doneti takav Etički kodeks koji će se odnositi na sve članove Visokog saveta sudstva", ističe Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta sudstva.

Nezadovoljni radom nekih kolega sudija koji su članovi Visokog saveta sudstva, u Društvu sudija Srbije ne veruju da će Etički kodeks poboljšati njihov rad.

"Nisu zaštitili nezavisnost sudija i sudova, to su ljudi koji bi trebalo da budu prvo sami nezavisni kako bi garantovali nezavisnost sudova, dakle oni ni na koji način nisu podržali, odnosno sprovodili mere kojima bi se jačala nezavisnost sudija", navodi Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Odnedavno član tog organa profesor Milan Škulić smatra da bi i bez Etičkog kodeksa svi trebalo da imaju svest o važnosti funkcije koju obavljaju – da budu nezavisni, nepristrasni, stručni, odgovorni, dostojanstveni.

"Etički kodeks će doneti novine u smislu da je pricizirano da su neka ponašanja nedopuštena tipa nekog javnog komentarisanja ili delovanje koje ukazuje na kršenje pravila o nezavisnosti, pravilo da su oni nezavisni u odnosu na bilo koje činioce, bilo političke ili neke druge, te da se moraju držati isključivo Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakona", objašnjava Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta i član Visokog saveta sudstva.

Za kršenje Etičkog kodeksa, članovi će biti kažnjavani, uveravaju u Visokom savetu sudstva. Ako se utvrdi odgovornost, krajnja mera može biti i razrešenje.

Izvor: Vebsajt RTS, Tamara Tankosić, 22.03.2016.
Naslov: Redakcija