Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKE ZEMLJE KOJE PRIZNAJU SRPSKE VOZAČKE DOZVOLE


Osim u Nemačkoj građani Srbije mogu svoje vozačke dozvole da zamene u još sedam evropskih zemalja, gde će im one biti priznate bez ikakvih problema i ponovnog polaganja vozačkog ispita.

Naši građani koji žive i rade u Nemačkoj ovu vest su dočekali sa oduševljenjem, jer to automatski znači i da neće biti izloženi trošku od 500 do 1.000 evra koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Sporazum o međusobnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola Srbija ima zaključen i sa Italijom, Španijom, Makedonijom i Albanijom. Osim toga, na osnovu odluke nadležnih organa, srpske vozačke dozvole se priznaju i zamenjuju i u Austriji, Danskoj i na Kipru, gde zamena vozačkih dozvola nije uslovljena potpisivanjem posebnog sporazuma.

- Potpisivanje zajedničke izjave o namerama između Nemačke i Srbije o procedurama za zamenu vozačkih dozvola ima poseban značaj za veliki broj srpskih državljana koji žive i rade u Nemačkoj. Oni će moći važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita za sve kategorije, ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj - navode u MUP-u, gde ističu da primena ovog dogovora između Nemačke i Srbije počinje danom njenog potpisivanja.

Izvor: Vebsajt Blic, Lana Gedošević, 22.02.2017.
Naslov: Redakcija