Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Studenti koji su upisali studije po starim propisima pokrenuli peticiju za produženje roka za diplomiranje do 1. oktobra 2018. godine


Studenti koji su upisali studije po starim propisima (pre 2006. godine) tražiće da im rok za završetak fakulteta bude produžen još dve godine, tačnije do 1. oktobra 2018. godine. Oni će se uskoro obratiti i premijeru Vlade Republike Srbije, da bi mu, kako kažu, objasnili položaj u kome se nalaze.

U toku je potpisivanje peticije da se starim studentima produži rok za diplomiranje posle 30. septembra 2016. godine, što im je po važećem Zakonu o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015 - dalje: Zakon) poslednja šansa da okončaju školovanje na visokoškolskim ustanovama. Akademci će predati peticiju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije najverovatnije 1. marta 2016. godine, uz zahtev da parlament do raspisivanja izbora usvoji izmene ovog Zakona.

- Nikome nismo ništa oteli, nismo kupili diplome, želimo da završimo studije po programu po kojem smo ih i upisali. Sve obaveze prema fakultetima sami plaćamo - nimalo jeftine obnove, izlaske na ispite. Ispada da smo krivi što smo se uopšte usudili da se pobunimo, da kažemo da i mi ovakvi imamo neka prava, koja je neko ukinuo onog trena kad je protivustavno i protivzakonito odlučio da nad nama retroaktivno sprovede Zakon - kaže jedan od inicijatora peticije.

On navodi da je prema rezultatima ankete koju su pravili među kolegama, studentima koji studiraju po starom programu ostalo od jednog do osam ispita do kraja. Koliko je takvih studenata nemaju preciznu računicu, ali se pozivaju na podatke koje je pre nekoliko godina izneo tadašnji resorni ministar, Tomislav Jovanović, da ih je oko 19.000.

- Produženjem roka za diplomiranje do oktobra 2018. godine veliki broj studenata uspeo bi položiti ono što im je preostalo i završili bi studije - kaže jedan od inicijatora peticije.

Studenti navode da mnogi fakulteti nisu ispoštovali preporuku da se onima koji studiraju po starim propisima odobre svakog meseca ispitni rokovi. Kažu da je ta preporuka na većini fakulteta ostala mrtvo slovo na papiru, a tamo gde ti apsolventski rokovi postoje, važe isključivo za usmene ispite.

- Kad se ima u vidu da je većina ispita na završnim godinama u pismeno-usmenoj formi, postavlja se pitanje koliko nam to uopšte izlazi u susret - ističe predstavnik studenata.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja neće podržati zahtev za novo produžavanje roka za diplomiranje starih studenata, jer bi to bila diskriminacija studenata koji su to pravo već izgubili.

Ovo je poslednja godina prema važećem Zakonu i akademcima koji treba da završe magistarske studije. Oni koji su magistrirali po starom Zakonu i žele da brane doktorsku disertaciju, od neredne akademske godine moći će da upišu treću godinu doktorskih studija i na taj način nastave školovanje.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 19.02.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija