Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA SEDNICA SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA: Razmatrani efekti primene Zakona o radu i informacija o sprečavanju sindikalnog delovanja od strane poslodavaca


Na dnevnom redu sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), održanoj 22. februara 2016. godine, bilo je 10 tačaka, među kojima i informacija o sprečavanju sindikalnog delovanja od strane poslodavaca u mnogim firmama u zemlji. Jedna od tema bili su i efekti primene Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014).

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da se Zakon o radu dobro pokazao u praksi i da je njegova primena doprinela unapređenju poslovne klime u zemlji, jačanju kolektivnog pregovaranja i jačanju kapaciteta za borbu protiv sive ekonomije.

Ministar je naveo da će se u drugoj polovini 2016. godine u skupštinskoj proceduri naći zakoni kojima je regulisano pitanje organizovanja štrajkova, rešavanja radnih sporova, vaučera za sezonski rad i rad agencija za privremeno zapošljavanje.

Govoreći o primerima suzbijanja sindikalnog organizovanja u firmama i nepoštovanja prava radnika, ministar je rekao da inspekcija odmah reaguje, ali da je neka dela teško dokazati. "Uvek je potreban još jedan dokaz ili reč, a radnici koji se suočavaju sa problemima, rade prekovremeno a ne plaća im se taj rad, često neće da govore jer strahuju za svoj posao."

On je rekao da bi poslodavci trebalo da imaju u vidu da su sindikati korisni i za njih i da je ustanovljeno da u nekim firmama postoje "različiti načini izbegavanja sindikalnog delovanja".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da Zakon o radu nije proizveo negativne efekte u meri u kojoj su za to strahovali sindikati. Sindikati su strahovali da neće doći do potpisavanja kolektivnih ugovora za različite grane, ali da su oni ipak potpisani i da je njima pokriveno oko 500.000 ljudi.

Orbović je rekao da, međutim, u realnom sektoru ima problema, da postoje česti primeri nepoštovanja prava radnika, da su oni često izloženi mobingu i da im se u nekim firmama ne dozvoljava sindikalno delovanje.

Na sednici nije bilo reči o visini minimalne zarade, a ta inicijativa sindikata najverovatnije će biti na dnevnom redu SES-a na prvoj narednoj sednici u martu, saopštio je predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.02.2016.