Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O USLOVIMA, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA: Energetski pasoš moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju, osim zgrada koje su ovim propisom izuzete od obaveze energetske sertifikacije


U Srbiji je do sada izdato više od 900 energetskih pasoša za objekte, od čega je nešto manje od 200 uneto u Centralni registar energetskih pasoša (CREP), izjavila je Svjetlana Đokić, viši projektni menadžer Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ).

Đokić je, na radionici "Korišćenje Centralnog registra energetskih pasoša u praksi - iskustva i preporuke", rekla da je CREP kreiran još u maju 2014. godine, ali da još ne postoji zakonska obaveza za njegovo korišćenje.

"Resorno ministarstvo zajedno sa GIZ-om radi na unapređenju ovog sistema kako bi vrlo brzo postao obavezan alat za sve ovlašćene organizacije i inženjere koji se bave energetskom efikasnošću zgrada. CREP će omogućiti ministarstvima da formiraju nacionalne politike i donose planove za obnovu stambenog fonda", rekla je Đokić u Privrednoj komori Srbije.

Ona je navela da u skladu sa Pravilnikom o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 69/2012 - dalje: Pravilnik) postoji obaveza da sve nove zgrade moraju da imaju energetski pasoš i da budu najmanje u energetskom razredu C i da taj deo sasvim dobro funkcioniše ističući da GIZ želi da i postojeće zgrade u Srbiji dobiju energetske pasoše koji bi pokazali kolika je potrošnja energije u tim zgradama i kolike su uštede moguće.

Šef Odseka za energetsku efikasnost i građevinske proizvode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jasminka Pavlović, je rekla da to Ministarstvo zajedno sa GIZ-om radi na unapređenju pravnog i institucionalnog okvira u toj oblasti.

Član 10 Pravilnika propisuje da je energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava, a moraju ga imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od "A+" do "G", s tim da "A+" označava energetski najpovoljniji, a "G" energetski najnepovoljniji razred.

PRAVILNIK O USLOVIMA, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA ("Sl. glasnik RS", br. 69/2012)

Član 10

Energetski pasoš zgrade sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od "A+" do "G", s tim da "A+" označava energetski najpovoljniji, a "G" energetski najnepovoljniji razred.

Energetski razred zgrade određuje se na osnovu podatka o potrošnji energije za grejanje na godišnjem nivou, proračunatih u skladu sa propisom kojim se uređuju energetska svojstva zgrada.

Energetski razred nove zgrade, koji se iskazuje energetskim pasošem zgrade, mora biti najmanje "C" (latinično C) ili viši.

Energetski razred za postojeće zgrade, nakon izvođenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, obnovi, adaptaciji, sanaciji i energetskoj sanaciji, mora biti poboljšan najmanje za jedan razred.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.02.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija