Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEZAVISNOST PRAVOSUĐA


Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da u Srbiji mora još mnogo da se radi na uspostavljanju nezavisnog i odgovornog sudstva kao i na ukupnom stabilizovanju našeg pravosuđa.

"Stanje u srpskom pravosuđu je otprilike jednako stanju u čitavom srpskom društvu", ocenio je Selaković i dodao da je pravosuđe, kao grana vlasti, u našoj zemlji opterećeno mnogim problemima.

On je naglasio da je pravosuđu, kao i čitavom srpskom društvu "potrebno da se stabilizuje" i naveo da smo, ne toliko davno, imali isključenje iz pravosuđa gotovo hiljadu nosilaca pravosudnih funkcija, posle čega je usledilo njihovo vraćanje, odlukama Ustavnog suda.

Ministar pravde smatra da postoje načini da se te posledice otklone i da bude obezbeđena garantovana nezavisnost sudiji, "da svoju odluku, na konkretnom predmetu, donese nezavisno i samostalno ali ta nezavisnost ne podrazumeva nezavisnost od Ustava i zakona".

Sudijama, političarima, ministrima, narodnim poslanicima i svakom državnom službeniku "granice treba da postavlja zakon", naglašava Selaković napominjući da u zemljama razvijene demokratije kažu da je nezavisnost samo jedna strana medalje, dok je druga strana odgovornost.

"Da bismo došli do toga, moramo još mnogo da radimo", poručio je Selaković.

Izvor: Tanjug

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: