Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Deca koja napune 16 godina moći će da nose gasni sprej radi lične bezbednosti


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su većinom glasova Tamarin zakon, koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je reč o zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih kao što je to bilo pre tri godine u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu. Usvojen je i Predlog zakona o oružju i municiji koji će omogućiti efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja.

Prihvaćen je i amandman Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kojim se precizira da legalizacija oružja počinje osam dana po objavljivanju Zakona o oružju i municiji u Službenom glasniku i da će trajati tri meseca. Od legalizacije oružja očekuje se prikupljanje veće količine nelegalnog oružja koga u Srbiji, prema procenama, sada ima između 200.000 i 900.000 komada.

Poslanici su izglasali i opozicioni amandman po kome deca koja napune 16 godina mogu da nose gasni sprej radi lične bezbednosti.

Prema izmenama Zakona o oružju i municiji legalnim vlasnicima oružja biće omogućeno da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe - za lov, sport, kolekcionarstvo i samoodbranu. Osim postojećih, novi zakon donosi i dva nova uslova - zdravstvena sposobnost koja je ranije postojala kao mogućnost i to samo prilikom nabavljanja oružja, kao i opravdani razlog za posedovanje oružja.

Cilj usvojenih izmena Zakona o zaštiti od požara je uspostavljanje efikasnije kontrole u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno onih u kojima se obavljaju ugostiteljske delatnosti, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi, što podrazumeva objekte obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, zdravstvene zaštite. Jedna od značajnijih izmena predstavlja prenošenje obaveza za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa organa uprave nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole na investitora, odnosno vlasnika objekta. 

Izvor: www.danas.rs, M. R. Milenković

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: