Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Novi Zakon regulisaće direktnu isplatu porodiljskih naknada, naknada ženama poljoprivrednicama, roditeljskog dodatka, ali i naknada porodiljama angažovanih po osnovu autorskog ugovora i ugovora o radu, koje prema važećem Zakonu nemaju ovo pravo


Iako su protekle dve godine od obećanja da će Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 16/2002, 115/2005 i 107/2009 - dalje: Zakon) biti promenjen, izmene ovog propisa još uvek se nisu našle pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Donošenjem novog zakona trebalo bi da se reguliše pre svega direktna isplata porodiljskih naknada, naknada ženama poljoprivrednicama, roditeljski dodatak, ali i naknada porodiljama angažovanih po osnovu autorskog ugovora i ugovora o radu, koje prema važećem Zakonu nemaju ovo pravo.

Izmene ovog Zakona inicirala su građanska udruženja još 2014. godine, što je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja podržao i obećao da će Zakon biti promenjen do kraja te godine, pa do kraja 2015, pa do kraja 2016, odnosno početkom 2017. godine.

Ipak, javnost još uvek ne zna kakav će biti finalni Nacrt zakona, što je posebno važno, kako kaže Bojana Selaković, članica UO udruženja Roditelj, jer još ne znamo koje kategorije žena će moći da računaju na porodiljsku naknadu.

- Prema važećem Zakonu, na porodiljsku naknadu imaju samo žene zaposlene po ugovorima o radu i preduzetnice. Važeći Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom to pravo omogućava i ženama vlasnicama poljoprivrednih gazdinstava i ženama angažovanim po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ali ne i onima koje rade po autorskom ili ugovoru o delu - kaže Selaković.

Nacrt zakona prošao je kroz javnu raspravu u januaru 2016. godine, a zatim i stručno mišljenje, ali je dalji postupak zaustavilo raspisivanje parlamentarnih izbora 2016. godine. Pošto je nakon toga formirana nova Vlada, kako navode u Ministarstvu za rad, Nacrt zakona biće "ponovo upućen na mišljenje nadležnim organima, a potom i u dalju proceduru radi donošenja početkom 2017. godine".

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom omogućio bi da se naknade uplaćuju direktno porodiljama, umesto preko poslodavaca, koji potom refundiraju sredstva od Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Sadašnja praksa u prvom redu ide na štetu porodilja, koje naknade dobijaju sa velikim zakašnjenjem. Usporene transakcije su dodatno otežane time što poslodavci često ne poštuju zakon ili pak sami imaju problem da refundiraju novac od Ministarstva. Zahtev građanskih udruženja da i porodilje koje su angažovane po osnovu autorskog ugovora i ugovora o radu dobiju pravo na roditeljski dodatak nije prihvaćen tokom javne rasprave u januaru 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, M. M. Stevanović, 19.01.2017.
Naslov: Redakcija