Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEDOSTOJNOST NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA UTVRĐUJU ORGANI VSS I DVT: Advokatska komora Beograda je odbila da bivšeg Tužioca za ratne zločine upiše u imenik advokata, jer smatra da nije dostojan da se bavi advokaturom. Deo stručne javnosti smatra da ograničavanje prijema sudija i tužilaca u advokaturu može da bude dodatni pritisak na nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, jer ostaju bez profesionalne alternative


Advokatska komora Beograda odbila je da bivšeg Tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića upiše u imenik advokata, jer smatra da nije dostojan da se bavi advokaturom.

Na sednici Upravnog odbora komore, koji odlučuje o molbama kandidata za upis u imenik beogradskih advokata, 11 od 12 članova UO je glasalo protiv prijema Vladimira Vukčevića u članstvo.

Na ovu odluku bivši tužilac ima pravo da uloži žalbu Advokatskoj komori Srbije.

Kako je rečeno u UO AKB, članovi UO AKB zameraju Vukčeviću što je bio član Državnog veća tužilaca koje je krajem 2009. godine razrešilo veliki broj tužilaca, a te odluke je kasnije poništio Ustavni sud i vratio im funkcije. Zamera mu se i što je dozvolio da se pojedine nevladine organizacije mešaju u postupke koje je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine.

Kandidatura za članstvo u advokaturi prošle godine je odbijena i bivšoj ministarki pravde Snežani Malović, kao i bivšoj predsednici Vrhovnog suda Srbije Nati Mesarović.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije, Goran Ilić, rekao je da smatra da odluka AKB ne deluje uverljivo.

"Mislim da je u poslednje vreme učestala praksa da advokatska komora ispituje dostojnost kandidata iz reda sudija i tužilaca u situaciji kada nijedan nadležni pravosudni organ niti disciplinski organi Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) nisu utvrdili nedostojnost tih osoba", rekao je Ilić.

To, kako je istakao, stvara utisak da su odluke advokatske komore proizvoljne, jer nisu zasnovane na tačno utvrđenim činjenicama od strane relevantnog organa.

Za utvrđivanje nedostojnosti nosilaca pravosudnih funkcija nadležni su organi VSS i DVT, podsetio je Ilić.

Osim toga, kako je naglasio, ograničavanje prijema sudija i tužilaca u advokaturu može da bude dodatni pritisak na nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, jer ostaju bez profesionalne alternative.

Izvor: Vebsajt RTS, 20.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija