Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA RS ZAVRŠILA NAČELNU RASPRAVU O ŠEST PREDLOŽENIH ZAKONA, MEĐU KOJIMA SU PREDLOZI ZAKONA O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU I O ZAŠTITI VAZDUHA


Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević je predstavljajući zakon o podsticajima u poljoprivredi izjavio da će se umanjiti uloga Vlade u toj oblasti i mogućnost pritiska uredbama.

Janko Veselinović je ocenio da je ključni nedostatak predloženog zakona što ne stimuliše obradu zemljišta.

"Dakle prava imaju poljoprivrednici i koji obrađuju i koji ne obrađuju zemljište. Mi smo podneli amandmane koji to preciziraju odnosno da se podsticaji daju samo onima koji obrađuju zemlju", rekao je Veselinović.

Poslanik Mirko Čikiriz ocenio je da su predloženi zakoni neprecizni.

"Više smo očekivali od tih zakona, da se hrabrije i sveobuhvatnije uhvatite u koštac sa problemima. Očekivali smo da ovaj zakon bolje definiše selo".

Samostalni poslanik Zaharije Trnavčević je zatražio da se premije za mleko po novom zakonu isplaćuju samo za mleko ekstra klase i naveo da će se tako postići da proizvođači primenjuju higijenu muže.

Osnovna namera predloženog zakona jeste stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju, lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, konkurentnost, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU budući da je do sada, kako je ukazao ministar, postojala “šuma propisa” u kojoj se nisu snalazili ni stručnjaci ni pravnici, a kamoli poljoprivrednici.

Na taj način, kako je dodao, svakom poljoprivrednom proizvođaču lakše je da proceni da li mu se isplati takva poljoprivredna proizvodnja.

Predloženim rešenjima, kako je objasnio, podsticaji su predviđeni jednako i za one koji su vlasnici i za one koji su zakupci, svako ko želi da se bavi poljoprivrednom može na zakonom propisani način da dobije podsticaje bez obzira na pravni i vlasnički status.

Predloženim zakonom, kako je rekao, garantovani su minimalni iznosi podsticaja za svaku godinu, a Vlada će svake godine posle usvajanja budžeta donositi maksimalne iznose.

"Tako Vlada ne može da umanji najmanje podsticaje, ali može da ih uveća. Ovim zakonom agrarna politika i politika ruralnog razvoja postaje jedinstvena za čitavu teritoriju, ali omogućuje pokrajini i lokalnim samoupravama da utvrđuju sopstvene mere podrške, kroz plaćanje premija osiguranja, regrese za reproduktivni materijal, kreditnu politiku", objasnio je ministar.

Izvor: RTV