Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVEZA SRBIJE IZ SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU DA DO KRAJA 2017. GODINE OMOGUĆI STRANCIMA DA POD JEDNAKIM USLOVIMA MOGU KUPOVATI NEPOKRETNOSTI I POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE: Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine najavljuju da će iznaći pravno rešenje kojim bi se zaobišla ova obaveza


Krajem 2017. godine biće poznata pravna rešenja koja bi onemogućila strancima da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

On je dodao da će svaka tri-četiri meseca biti organizovan susret predstavnika tog ministarstva, studenata i profesora Poljoprivrednog fakulteta na kome će se razgovarati o problemima i rešenjima u poljoprivredi.

Nedimović je najavio da će se u sledećoj godini menjati odgovarajuće zakonodavstvo kako bi i žene na selu mogle da dobiju trudničko bolovanje, a biće regulisan i status sezonskih radnika.

On je dodao da je u budžetu za poljoprivredu, koji iznosi 3,32 milijarde dinara i veći je od prošlogodišnjeg za 8,2 odsto, za podsticaj za organsku proizvodnju izdvojeno 40 odsto više.

Ministar je najavio da će sledeće godine za projekte navodnjava iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od 100 miliona evra biti izdvojeno 29 čime će se finansirati 11 sistema za navodnjavanje u Vojvodini i tri u Srbiji.

U drugoj fazi će se, prema njegovim rečima, kreditirati još 10 do 12 projekata za sisteme navodnjavanja.

Krajem 2017. godine ističe rok za usaglašavanje zakonodavstva Srbije sa odgovarajućim u EU po kome bi stranci mogli da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji. To je 2013. godine predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Vebsajt N1, 20.12.2016.
Naslov: Redakcija