Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORUM SUDIJA SRBIJE: Neselektivno otpuštanje ugrožava nezavisnost sudstva


Forum sudija Srbije ocenio je da smanjenje broja zaposlenih u pravosuđu mora biti pažljivo sprovedeno, jer će neselektivno i prekomerno otpuštanje dovesti u pitanje nezavisnost i rad sudstva.

Forum sudija Srbije pozvao je Vladu Republike Srbije i javnost da ne dopuste da se tretiranjem zaposlenih u sudstvu "kao tereta za budžet koga se treba osloboditi" dovedu u pitanje interes građana i nezavisno sudstvo, navodi se u saopštenju.

To udruženje ocenilo je povodom najavljenog smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, da bi neselektivno otpuštanje ugrozilo sudstvo, jer sudije bez ostalih zaposlenih u sudovima ne bi mogli ni na koji način da ostvare Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) zagarantovanu zaštitu ljudskih prava.

"Ne treba zaboraviti da u nekim beogradskim sudovima više od 40 odsto zaposlenih koji nisu sudije nema zasnovan stalni radni odnos, već su primljeni na određeno vreme", navodi se u saopštenju i upozorava da bi se oni prvi mogli naći na udaru racionalizacije broja zaposlenih u javnim službama.

Po oceni Foruma sudija Srbije, otpuštanje pojedinaca koji su u pravosuđu zaposleni na određeno, ozbiljno bi ugrozilo rad i dovelo do novog zastoja u radu sudova, jer sudije bez tih službenika ne bi mogle nesmetano da obavljaju svoju funkciju.

Otpuštanjem zaposlenih u sudovima bilo bi ugroženo i pravo građana na dostupnost pravde i na suđenje u razumnom roku, što bi bilo nedopustivo, naveo je Forum sudija Srbije.

Izvor: Vebsajt N1 info, 21.12.2015.