Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Predlog zakona precizira da bi poslodavci olakšice za zapošljavanje novih lica mogli da koriste po osnovu zarada isplaćenih novozaposlenom do 31. decembra 2017.godine. Poslodavac koji zaposli novog radnika ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novozaposlenog, ali pod uslovom da se zaposleni nalazi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Poslodavac ima pravo na povraćaj plaćenog poreza i to 65 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše 10 novih radnika, 70 odsto ako ima najmanje 10 i najviše 99 novozaposlenih i 75 odsto ako je zasnovao odnos sa najmanje 100 novih radnika. Pravo na ove poreske olakšice nema poslodavac koji je već iskoristio neke od državnih podsticaja za zapošljavanje


Ukoliko poslanici Narodne skupštine Republike Srbije prihvate Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, već od prvog dana 2016. godine biće uvedene nove poreske olakšice poslodavcima prilikom zapošljavanja novih radnika, čiji je cilj otklanjanje sive zone u oblasti zapošljavanja i njeno prevođenje u legalne tokove, ali i smanjenje rizika i troškova poslovanja u Srbiji.

Poslodavcima u Srbiji daje se još jedan fiskalni podsticaj kako bi investirali u radna mesta i zapošljavali više lica, a država za uzvrat očekuje 10.000 novih radnih mesta. Naime, država kroz Predlog zakona stvara okolnosti za priliv investicija, zapošljavanje i privredni rast kroz rasterećenje privrednih subjekata u vidu poreskih olakšica za zapošaljvanje. Ocenjuje se da će povoljniji uslovi privređeivanja rasterećenjem privrednih subjekata, odnosno poslodavaca koji zasnuju radni odnos sa novim licima i povećaju broj zaposlenih tako što će sami birati najoptimalniju olkašicu za sebe, dovesti do smanjenja sive zone u oblasti zapošljavanja i njeno prevođenje u legalne tokove. Drugim rečima, ovim izmenama podstiče se legalno zapošljavanja i samim tim poboljšanje položaja lica koja su nezaposlena, odnosno koja rade ali nisu prijavljena na obavezno socijalno osiguranje.

Očekuje se da će novim merama države u vidu olakšica za poslodavce efekat za budžet Srbije biti oko 0,5 milijardi dinara na svakih 10.000 novozaposlenih. Naime, predložene mere uticaće na poslodavce, pravna lica i preduzetnike, koji obavljaju delatnost u privrednom sektoru da investiraju u radna mesta i zapošljavaju više lica. Pored toga, Predlog zakona će uticati i na fizička lica koja zasnuju radni odnos kod poslodavca, jer će im biti omogućeno ostvarivanje prava iz radnog odnosa i po tom osnovu pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i pravo po osnovu osiguranja u slučaju zaposlenosti.

Država je vodila računa da izmene ovog zakona ne utiču na džep poreskih obveznika, ali će zato doprineti smanjenju troškova poslodavcima koji će sada moći da biraju za njih najpovoljniju opciju poreskih olakšica. Takođe, smanjiće se i troškovi privrednih subjekta po osnovu poreske obaveze u vezi sa dnevnicom za službeni put u inostranstvo.

Predlog zakona precizira da bi poslodavci olakšice za zapošljavanje novih lica mogli da koriste po osnovu zarada isplaćenih novozaposlenom do 31. decembra 2017.godine. Poslodavac koji zaposli novog radnika ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novozaposlenog, ali pod uslovom da se zaposleni nalazi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Poslodavac ima pravo na povraćaj plaćenog poreza i to 65 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše 10 novih radnika, 70 odsto ako ima najmanje 10 i najviše 99 novozaposlenih i 75 odsto ako je zasnovao odnos sa najmanje 100 novih radnika. Pravo na ove poreske olakšice nema poslodavac koji je već iskoristio neke od državnih podsticaja za zapošljavanje.

Poreske olakšice od 2016. godine imaće i vlasnici malih i mikro preduzeća i to kada zasnuju radni odnos za najmanje dva nova lica. Da bi dobili povrćaj od 75 odsto plaćenog poreza na zaradu moraju zaposliti nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predlog zakona prati i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer sadrži sve one olakšice koje se dobijaju prilikom zapošljavanja radnika iz sive zone u legalne tokove.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 20.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija