Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA: Članstvo u Privrednoj komori Srbije od 2017. godine biće obavezno. Neće biti razlika u članarinama, već će se ona jedinstveno propisivati na nivou PKS


Predlog zakona o privrednim komorama, koji poslanici Narodne skupštine razmatraju u okviru Desete sednice Drugog redovnog zasedanja, doprineće potpunoj transformaciji komorskog sistema u Srbiji, koji treba da pomogne i privredi i državi na putu ka EU, najavio je predsednik Privredne komore Vojvodine, Ratko Filipović.

"Neophodna nam je jaka institucija koja će dobrim i uređenim odnosom privrednih subjekata i organa države koji vode proces pridruživanja, pomoći da se tokom procesa naša privreda lakše pripremi za sve što donosi slobodno evropsko tržište", rekao je Filipović za novosadski Dnevnik.

On je naveo da nije suština u formalnom otvaranju ili zatvaranju poglavlja, već se treba izboriti za to da privreda preko komore bude važan akter procesa pridruživanja, kako bi naša preduzeća što sposobnija i konkurentnija dočekala ulazak države u EU.

"Iskustva Austrije su pokazala da upravo uloga privrednih komora može biti presudna u tom procesu prilagođavanja privrede za potpuno otvorenu tržišnu utakmicu", rekao je Filipović.

Prema njegovom mišljenju, najveća novina koju donosi Predlog zakona je da je članstvo u Privrednoj komori Srbije od 2017. godine obavezno.

"Obavezno članstvo ima dva cilja. Prvi je da PKS zaista reprezentuje sve privredne subjekte u odnosima sa Vladom Republike Srbije, a drugi je da se širenjem temelja finansiranja komorskog sistema smanje troškovi participacije, pogotovo za mala i srednja preduzeća", kazao je Filipović.

On je dodao da je novo i to što više neće biti razlika u članarinama, već će se ona jedinstveno propisivati na nivou PKS.

Govoreći o položaju Privredne komore Vojvodine u novom komorskom sistemu, Filipović je rekao da je predviđena puna saradnja i koordinacija sa PKS, koja će na temelju zakona biti precizirana i posebnim sporazumom.

Izvor: Vebsajt Beta, 20.12.2015.
Naslov: Redakcija