Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KREDIT EBRD ZA PRELAZAK SA ANALOGNOG NA DIGITALNO EMITOVANJE TV SIGNALA


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze" kredit u iznosu 24 miliona evra za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV signala, čime su obezbeđena sredstva za uspešno okončanje procesa digitalizacije u  Srbiji.

Već sada je izvesno da neće biti utrošen pun iznos odobrenih sredstava, s obzirom na to da će za nabavku opreme i uređaja za digitalno emitovanje, umesto procenjenih 16,6 miliona evra, biti utrošeno 10 miliona evra, što je cena koju je na tenderu ponudio najpovoljniji ponuđač, konzorcijum na čelu sa kompanijom "Rode end Švarc" (Rhode&Schwarz).

Uštede će biti ostvarene i na izgradnji, obnovi i sanaciji 208 emisionih lokacija za emitovanje digitalnog signala širom Srbije, za šta su takođe predviđena sredstva iz kredita EBRD.

Realizacijom kredita EBRD biće omogućen završetak procesa digitalizacije televizijskog signala pre 17. juna 2015. godine, kada je krajnji rok za to, čime će Republika Srbija ispuniti svoje međunarodno preuzete obaveze, koje su jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju EBRD.

Tanjug

Izvor: