Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ULAGANJIMA: Ulaganja su podeljena na ona od nacionalnog značaja i ona koja su od posebnog značaja za lokalnu samoupravu. Definiše se šest kriterijuma po kojima će određivati da li je ulaganje od nacionalnog interesa, a ulagači mogu da računaju na jednu od četiri vrste podsticaja. Predviđeno je da uvoz opreme, koja predstavlja ulog stranog ulagača, bude oslobođen carine


Podsticanjem direktnih ulaganja, povećanjem izvoza i unapređenjem konkurentnosti preduzeća ubuduće će se baviti Razvojna agencija Srbije. Ona će za najviše četiri meseca preuzeti dosadašnje poslove Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), koje će tada prestati da postoje. Ovo je jedna od novina koje predviđa Predlog zakona o ulagnjima koji se nalazi na dnevnom redu Treće sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2015. godini.

- SIEPA i NARR nemaju kapacitet da realizuju zadatke koje Vlada Republike Srbije postavlja pred njih - rekao je ministar privrede, Željko Sertić. - Pokušao sam sa reformama u tim agencijama i da im pomognem da se reorganizuju, da im unesemo korporativnu kulturu. I to je bilo skoro nemoguće.

Ulagači mogu da računaju na jednu od četiri vrste podsticaja. To su državna pomoć, poreski podsticaji i olakšice, carinske povlastice i odluke u okviru sistema obaveznog socijalnog osiguranja. Uvoz opreme, koja predstavlja ulog stranog ulagača, je shodno Predlogu zakona oslobođen carine. Trgovci ne mogu da računaju na državne podsticaje.

Predlog zakona definiše šest kriterijuma po kojima će određivati da li je ulaganje od nacionalnog interesa. Pre svega zavisi od broja radnih mesta, vrste i iznosa ulaganja, ali i od toga koliki je uticaj na spoljnotrgovinski bilans Srbije. Uzimaće se u obzir dugoročnost ulaganja, koliku dodatu vrednost stvara, ali i referenca ulagača.

- Formiraju se lokalne kancelarije koje će se baviti investitorima, ali to neće biti novo zapošljavanje i neće napraviti dodatne troškove - tvrdi ministar Sertić. - Lokalne samouprave određuju ko je to ko će biti odgovoran za rad sa investitorima. Imamo i Savet za ekonomski razvoj koji će osnovati Vlada Republike Srbije. U njemu će biti ministri privrede, finansija, rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsednik Privredne komore Srbije, a biće pozivani i drugi ministri.

Predlog zakona predviđa i fer nadoknadu investitoru kome se "oduzme biznis". Iako u samom tekstu nije precizirano, ministar Sertić ističe da se odnosi isključivo na slučaj eksproprijacije preduzeća.

- Nije isto eksproprijacija kuće ili firme. Nije fer uzeti samo tržišnu vrednost materijalnog objekta - rekao je ministar Sertić. - Mora se otvoriti mogućnost da u tu vrednost uđe i razlika ukoliko postoji opterećenje da to preduzeće izmeštanjem na drugu lokaciju trpi negativnije uslove.

Posle upornog pritiska javnosti Ministarstvo privrede je pokleknulo i odustalo od ideje da Vlada Republike Srbije bude ta koja je zadužena za pružanje informacija od javnog značaja vezanih za ulaganja.

Predlog zakona predviđa i kazne za nadležne u javnim institucijama koji na vreme ne odgovore investitorima. Od 50.000 do 150.000 dinara će morati da plate odgovorni ukoliko u upravnim stvarima zahteve ulagača nisu tretirali sa pravom prvenstva. Ili javnu ispravu nisu izdali u predviđenom roku.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 20.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija