Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ŠUMAMA: Republici Srbiji se vraća ovlašćenje da uređuje oblast šumarstva u Vojvodini, na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2012. godine. Vladi RS daju se ovlašćenja da na predlog resornog Ministarstva dodeli šume koje su bez korisnika na gazdovanje odgovarajućem korisniku. Cilj propisa je i da se utvrdi poreklo drveta u prometu, pojačaju ovlašćenja inspektora u toj oblasti, a proširene su i kaznene odredbe


Cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o šumama je unapređenje trenutnog stanja u oblasti šumarstva, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Uz napomenu da je ukupna površina šuma u Srbiji 2.252.400 hektara, ministarka je rekla da su šume uvek bile bitan faktor razvoja države, a njihovo stanje ogledalo kulturnog i istorijskog razvoja.

Ministarka je ocenila da će predložene mere doprineti unapređenju stanja šuma i povećanju sektora šumarstva u BDP-u i na taj način povećati učešće u ukupnom društvenom i ekonomskom stanju naše zemlje.

Predlogom zakona, kako je objasnila, postepeno se rešavaju problemi u očuvanju, zaštiti, korišćenju i raspolaganju šumama i šumskim zemljištem, kao i u drugim oblastima, u cilju ostvarivanja ciljeva postavljenih Strategijom o razvoju šumarstva.

Predlogom zakona ide se u susret budućem stanju, kako bismo predupredili eventualne probleme u budućnosti, navela je ministarka, dodajući da se predloženim izmenama, pored ostalog, Republici vraća ovlašćenje da uređuje oblast šumarstva u Vojvodini, na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2012. godine.

Predlog zakona kao poseban cilj ima i zaustavljanje pojave pustošenja i degradiranja državnih šuma koje nemaju korisnika, i to na taj način što se Vladi Republike Srbije daje pravni osnov da, na osnovu predloga resornog Ministarstva, odredi korisnika tih šuma, koji će je čuvati od nezakonitog korišćenja.

U pitanju je, kako je podsetila ministarka, nekoliko desetina hiljada hektara državnih šuma.

Pored toga, namera je i da se utvrdi poreklo drveta u prometu, pojačaju ovlašćenja inspektora u toj oblasti, a proširene su i kaznene odredbe.

Ukidanje ovlašćenja republičkim šumarskim inspektorima da kontrolišu promet drveta 2010. godine za posledicu imalo povećan obim bespravno posečenog drveta.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 21.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija