Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O RADNOM VREMENU ZANATSTVA I TRGOVINE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Poslodavci traže ukidanje zabrane prodaje alkoholnih pića, piva, pirotehničkih sredstava i slične vrste robe, čija upotreba može bitno da utiče na javni red i mir od 22 do 6 časova


Zabrana prodaje alkohola u Beogradu od 22 do 6 časova uskoro bi mogla da bude ukinuta, jer nadležni smatraju da važeća Odluka o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 31/2013 i 22/2014 - dalje: Odluka) nije donela očekivane efekte.

Tim povodom je, na inicijativu Unije poslodavaca Srbije, održan okrugli sto na temu "Vremenskog ograničenja prodaje alkoholnih pića i piva, zabrane usluživanja i poklanjanja akloholnih pića i duvanskih proizvoda maloletnim licima" u zgradi Gradske uprave Grada Beograda.

Cilj organizovanja okruglog stola je sagledavanje efekata na promet robe usled vremenskog ograničenja odnosno zabrane prodaje i dostave alkoholnih pića, piva, pirotehničkih sredstava i slične vrste robe, čija upotreba može bitno da utiče na javni red i mir od 22 do 6 časova.

Poslodavci traže ukidanje zabrane, a kao razlog za to navode nezadovoljne potrošače, pad prometa, kao i 300 prodavaca koji su zbog zabrane ostali bez posla. Mnogi dragstori i radnje su se zatvorile, jer jednostavno nisu mogli da profitiraju, kažu iz Unije poslodavaca.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković, rekla je da privredni subjekti registrovani na teritoriji grada Beograda koji se bave restoranskim i uslugama prodaje alkoholnih pića čine ukupno 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u oblasti trgovine, zbog čega se razmatra ukidanje aktuelne Odluke jer nije donela očekivane efekte. Naprotiv, smanjena je prodaja druge robe koja nije alkoholnog karaktera od 22 do 6 časova, a pored toga broj saobraćajnih nesreća nije smanjen.

Iako se još ne zna kada, iz Grada obećavaju da će zabranu najverovatnije ukinuti i to drakonskim kaznama za prodavce i većim ovlašćenjenjima za komunalne policajce.

ODLUKA O RADNOM VREMENU ZANATSTVA I TRGOVINE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 31/2013 i 22/2014)

Vreme prodaje određenih vrsta roba

Član 11

Trgovac koji obavlja delatnost u trgovinskim formatima iz člana 7. ove odluke i trgovac, odnosno punomoćnik koji obavljaju trgovinu van prodajnog objekta (daljinska trgovina na malo, trgovina ličnim nuđenjem, ostala trgovina na malo van prodajnog objekta), ne mogu da vrše prodaju, odnosno dostavu alkoholnih pića, piva, pirotehničkih sredstava i sličnih vrsta roba čija upotreba može bitno da utiče na javni red i mir u vremenu od 22,00 sata do 06,00 sati.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, na dan 31. decembra i u dane kada se praznuje državni praznik Nova godina (1. i 2. januara), kao i 13. i 14. januara, trgovinski formati i trgovci koji obavljaju trgovinu van prodajnog objekta mogu da vrše prodaju i dostavu alkoholnih pića i piva u vremenu od 00,00 sati do 24,00 sata.

U prodajnom objektu, bez obzira na oblik trgovinskog formata, mora na vidnom mestu biti istaknuto upozorenje o vremenskom ograničenju prodaje iz stava 1. ovog člana.

Obavljanjem trgovine van prodajnog objekta trgovac je dužan da putem sredstava komunikacije, neposrednim putem, isticanjem upozorenja na vidnom mestu, ili na drugi način, obavesti potrošača o vremenskom ograničenju prodaje i dostave iz stava 1. ovog člana. 

Izvor: Vebsajt B92, 20.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija