Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA: Propis predviđa smanjenje troškova i neophodne dokumentacije u postupku legalizacije. Vlasnicima će, uz prijavu, biti potreban izveštaj zatečenog stanja objekta sa elaboratom geodetskih radova i dokaz o svojini. Više se neće plaćati naknada za uređenje, administrativna taksa i taksa za upis prava svojine sa administrativnom taksom


Nacrt zakona o ozakonjenju objekata trebalo bi da stavi tačku na pitanje legalizacije gotovo milion i po bespravno podignutih objekata.

Prema rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, ovaj propis rešiće pitanje bespravno sagrađenih objekata, jer svi moraju imati dokumenta da su vlasnici svog stana ili porodične kuće.

Ministarka objašnjava da shodno Nacrtu zakona nije ostavljeno na volju građanima i pravnim licima da ozakone objekte, "već će to raditi država". Država dolazi, daje rešenje o rušenju, svima koji nisu predali ni jedan dokument o legalizaciji, i ostavlja im mogućnost da krenu u proces ozakonjenja ili će biti srušeni.

Ona je dodala da će proces legalizacije objekata biti "jeftin, jednostavan i brz", kako bi se brzo i efikasno ozakonilo sve što je moguće, da bi ljudi dobili status vlasnika, a država znala sa čime raspolaže.

Ministarka je sigurna da niko neće dozvoliti sebi da izgubi porodičnu kuću zbog 3.000 dinara fiksne takse, odnosno 10.000 za 200 kvadrata, 30.000 za 300 kvadrata.

Ministarka je dodala da bi Vlada Republike Srbije sledeće nedelje trebalo da usvoji Predlog zakona, a da poslanici Narodne skupštine Republike Srbije o njemu raspravljaju početkom novembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija