Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU: Predviđeno je da na strani poverioca u postupku finansijskog restrukturiranja može da bude jedna banka i finansijska institucija. Kada je reč o preduzetnicima, može da bude samo jedna banka


Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju  pomoći će privredi da efikasnije restrukturira dugove i samim tim konsoliduje poslovanje firmi, što će smanjiti i iznos nenaplativih kredita.

Predlogom zakona se regulišu uslovi i način sporazumnog finansijskog restrukturiranja kao instrumenta za restrukturiranje dugova. Cilj tog zakonskog akta je poboljšanje izgleda za oporavak poslovanja prezaduženih privrednih društava i preduzetnika.

Predlogom zakona mogućnost restrukturiranja daje se i preduzetnicima. Većina njih ima nerešene dugove prema samo jednoj banci, tako da će moći da ih pokrene samo jedna institucija. U slučaju preduzeća, postupak mogu da pokrenu dve finansijske institucije, banka i na primer Fond za razvoj.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljno, vansudsko restrukturiranje dugova privrede kroz redefinisanje odnosa između firme u problemima i poverilaca, pre svega banaka, a pregovori se vode uz podršku Privredne komore Srbije kao institucionalnog medijatora.

Vansudsko restrukturiranje privrednog društva je prva opcija u nizu mera, a ostale mere su unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica odnosno imovine u postupku bankrotstva.

Uz to, strankama u postupku omogućena su poreska oslobođenja i pogodnosti na koje ne bi imale pravo po opštem ugovornom okviru.

- Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih subjekata ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011)usvojen 2011. godine, prema rečima ministra privrede Željka Sertića, u praksi nije najbolje zaživeo. Imali smo samo 37 zahteva za sprovođenje tog postupka i rešeno je 13 predmeta, zbog čega se i ušlo u proceduru za donošenje novog zakona - istakao je Sertić.

Izvor: Redakcija, 21.10.2015.