Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA OSNOVALA NACIONALNI ODBOR ZA INVESTICIJE


Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija prva u regionu osnovala Nacionalni odbor za investicije Vlade Srbije, koji će se baviti pripremom i realizacijom važnih strateških infrastrukturnih projekata.

"Srbija je prva u regionu koja je primenila ovako sistematičan pristup pripreme projekata", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare dodavši da je formiranje ovog tela pozitivno ocenjeno i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Ministarka je rekla da je to telo, koje je danas održalo prvi sastanak, veoma važno, jer će ono praviti prioritete za infrastrukturne projekte.
"Nacionalni odbor će predstavljati jedan forum u okviru koga će se razmatrati pitanja od značaja za unapređenje, pripremu i realizaciju strateški važnih infrastrukturnih projekata

Sastanku su prisustvovali i direktor generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje zadužen za Srbiju Žan Erik Pake i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, a to je, kako je rekla Joksimović "jasan signal da se veoma cene i prepoznaju napori naše zemlje da unapredimo učinak realizacije infrastrukturnih projekata".


"To je takođe pokazatelj da ukoliko želimo da unapredimo i sistem prioriteta i realizacije infrastrukturnih projekata, onda i možemo očekivati značajna sredstva od EU za tu namenu", rekla je ministarka.

Ona je rekla i da je Srbija pokazala da joj je na putu ka EU jedan od glavnih prioriteta reginalna saradnja.
Joksimović je kopredsedavajući tog tela zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

Direktor generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje zadužen za Srbiju Žan Erik Pake rekao je da je fondom IPA2(2014-2020) određeno 1,4 milijarde evra za Srbiju.

On je dodao da novac iz IPA fondova, za koje će Srbija konkurisati, mogu da pomognu konkurentnost i privredu naše zemlje.

Pake je podsetio i da je EU za pomoć Srbiji nakon poplava namenila 150 miliona evra, od čega je već veći deo novca utrošen za posledice polava, najavivši da će do kraja godine stići i ostatak novca.
"Ovo pokazuje solidarnost EU sa Srbijom", rekao je Pake.

Nacionalni odbor za investicije baviće se planiranjem, pripremom i implementacijom nacionalnih infrastrukturnih investicija.


Taj odbor će biti forum za diskusiju i formulisanje finansijskih planova za svaki korak u veza sa pripremom infrastrukturnih projekata koji mogu da budu predstavljeni potencijalnim investitiorima i donatorima.

Izvor: Tanjug